Meditatie brengt een nieuwe, extra dimensie in je leven. Voor wie gestart is met mindfulness of mindful leven maakt het deel uit van “het concept”. En toch blijkt mediteren in de praktijk net één van die moeilijker voornemens te zijn om op regelmatige momenten te beoefenen of dat vol te houden. De één heeft het er al wat moeilijker mee als de andere. Voor wie yoga beoefent bijvoorbeeld lijkt het een evidenter gebeuren. Wie het er wat moeilijker mee heeft vindt heel snel een aantal redenen om meditatie uit te stellen.

We zijn allemaal bezig met onze carrière, ons gezin, ons sociaal leven, er is altijd wel iets te doen. Toch kan iedereen wel vijf minuten vrijmaken in een dag.

Meditatie is geen klus, met een aantal handige tips maak je je het jezelf wat makkelijker. Hieronder hebben we een aantal heel gemakkelijk toepasbare tips gezet voor zowel beginners als gevorderden.

Basisbeginselen van meditatie

Het doel van meditatie is het bereiken van een innerlijke rust en een hoger bewustzijn. Het lijkt misschien een verrassing maar mediteren kan je (bijna) overal en op elk moment. Laat ons wel wezen, mediteren lijkt op het eerste zicht saai. Je kan wel duizend en één dingen bedenken die je eerst of liever kan doen.

Tip 1: Zorg voor zo weinig mogelijk stoorzenders

Zoek een plekje waar je tot rust komt en waar geen externe afleidingen zoals geluid of smartphone je kunnen storen. Eens je geoefend bent zal geluid je later overigens niet echt verhinderen van een effectieve meditatie. Belangrijk alvast is dat je weet dat je tijdens je meditatie niet zal worden onderbroken. Verwittig je huisgenoten dat je gaat mediteren zodat ze hier rekening mee kunnen houden.

Tip 2: Zorg voor comfort

Probeer om losse kleding te dragen. Zeker overdag of op verplaatsing of op je werk zal dit ni