Meditatie brengt een nieuwe, extra dimensie in je leven. Voor wie gestart is met mindfulness of mindful leven maakt het deel uit van “het concept”. En toch blijkt mediteren in de praktijk net één van die moeilijker voornemens te zijn om op regelmatige momenten te beoefenen of dat vol te houden. De één heeft het er al wat moeilijker mee als de andere. Voor wie yoga beoefent bijvoorbeeld lijkt het een evidenter gebeuren. Wie het er wat moeilijker mee heeft vindt heel snel een aantal redenen om meditatie uit te stellen.

We zijn allemaal bezig met onze carrière, ons gezin, ons sociaal leven, er is altijd wel iets te doen. Toch kan iedereen wel vijf minuten vrijmaken in een dag.

Meditatie is geen klus, met een aantal handige tips maak je je het jezelf wat makkelijker. Hieronder hebben we een aantal heel gemakkelijk toepasbare tips gezet voor zowel beginners als gevorderden.

Basisbeginselen van meditatie

Het doel van meditatie is het bereiken van een innerlijke rust en een hoger bewustzijn. Het lijkt misschien een verrassing maar mediteren kan je (bijna) overal en op elk moment. Laat ons wel wezen, mediteren lijkt op het eerste zicht saai. Je kan wel duizend en één dingen bedenken die je eerst of liever kan doen.

Tip 1: Zorg voor zo weinig mogelijk stoorzenders

Zoek een plekje waar je tot rust komt en waar geen externe afleidingen zoals geluid of smartphone je kunnen storen. Eens je geoefend bent zal geluid je later overigens niet echt verhinderen van een effectieve meditatie. Belangrijk alvast is dat je weet dat je tijdens je meditatie niet zal worden onderbroken. Verwittig je huisgenoten dat je gaat mediteren zodat ze hier rekening mee kunnen houden.

Tip 2: Zorg voor comfort

Probeer om losse kleding te dragen. Zeker overdag of op verplaatsing of op je werk zal dit niet altijd zo evident zijn. Belangrijk is dan om het je wel comfortabel te maken. In dat geval maak je strakke kleding, je kraag of stropdas los en kan je je schoenen uit doen. Naast het letten op niet-belemmerende kledij is ook bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur belangrijk. Pas je kleding hierop aan. Buiten draag je dus best wel een losse trui of vest.

Tip 3: Start kort en bepaal een duur

Als je wil trainen om 5 kilometer te lopen zal je waarschijnlijk je training niet beginnen met 30 minuten hardlopen. Ook om met meditatie te beginnen bouw je best een haalbaar schema op. Begin met vijf minuten per dag en werk verder naar acht, dan tien en verder. Het is geen goed idee steeds weer naar je horloge te moeten kijken. Overweeg een zacht alarm in te stellen.

Tip 4: Een goede houding is belangrijk

Traditioneel wordt meditatie beoefend zittend op een kussen in een lotus of halve lotushouding. Maar als deze houding je problemen oplevert of voor jou ongemakkelijk is kan je ook mediteren op een meditatiebankje, of op een stoel, in een waardige houding met beide voeten op de grond. Welke houding je ook kiest, het is belangrijk dat je ontspannen zit en je romp in balans. Kantel je bekken iets naar voren Voel vanaf je achterwerk dat de wervels van je ruggengraat als het ware evenwichtig op elkaar stapelen je geheel van romp, nek en hoofd in die rechte lijn ondersteund zijn.

Tip 5: Sluit je ogen

Je kan mediteren zowel met de ogen open als gesloten. Als beginner begin je best een meditatie met de ogen gesloten om je ook visueel niet te laten afleiden. Sommige mensen kunnen echter met de ogen gesloten ook last hebben van storende beelden, of de neiging zich te willen over-concentreren. Wees ook aandachtig dat je niet in slaap valt!

Tip 6: Focus op je ademhaling

Een ademhalingsmeditatie is de meest fundamentele en universele meditatietechniek. Dankzij een cursus mindfulness ben je daar zeer goed mee vertrouwd en is het een ideale uitvalsbasis om je verder te verdiepen in andere meditaties. Focus je dus op je ademhaling en volg je adem, evenwel zonder er over na te denken of te willen bijsturen. Als gedachten het overnemen of afdwalen is dat helemaal niet erg. Wees er bewust van dat dit (veel) gebeurd en breng rustig je aandacht (steeds weer) terug naar je adem. Oefening baart kunst.

Tip 7: Creëer een gewoonte

Eens je besloten hebt om regelmatig te mediteren is het kunst om je daar ook aan te houden. In het begin is het ook belangrijk ook echt die tijd in te plannen in je agenda of dit op een vast moment te doen. Je kan dit bijvoorbeeld voor een maaltijd doen, na het opstaan of een ander vast moment. De uren van zonsopkomst en zonsondergang bijvoorbeeld zijn ideaal.

Tip 8: Gebruik eventueel een geleide meditatie.

Zeker in het begin, als je niet goed weet hoe en waar beginnen, kan een geleide meditatie een goed idee zijn. Ideaal zijn meditatiedagen onder begeleiding, of een spirituele retraite. Een lage instapdrempel bieden de vele MP3’s die je kan downloaden op verschillende websites. Binnenkort zetten  we een aantal nuttige download links en verwijzingen naar goede websites hiervoor online.

Heb je zelf ook nog nuttige en praktische tips, laat het ons weten en laat een reactie achter. Je hoeft helemaal geen contactgegevens op te geven.

Een kort filmpje over meditatie en je houding

Of wil je het eens eerder van de luchtige kant bekijken?
De Amerikaanse ‘Girls’-actrice Lena Dunham toont je alvast met dit vier minuten durend filmpje voor welke obstakels allemaal je kan komen te staan.
Hoedanook, geef het tijd !

Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou