Met een “beginnersgeest” observeren is een veelgebruikte oefening in mindfulness, die bovendien ook nog eens heel leuk om doen is.

Het gaat er om dat je de automatische piloot van zaken beleven, zien en voelen bewust tijdelijk even uitschakelt en die zaken dus ook niet (meer) als vanzelfsprekend ervaart. Met een open geest ga je nu eens héél nieuwsgierig om met wat om je heen gebeurt. Je gaat nu eens héél bewust gaan beleven met al je sensoren, met al je zintuigen. Alsof het de eerste keer is, zonder rekening te houden wat je mogelijks al weet of denkt te weten. Vergelijk het met een baby of een kind dat iets voor de aller-aller-eerste keer ziet, hoort, ruikt, ervaart.

Nieuwsgierigheid is de basis van onze kennis !

Als je nieuwsgierig bent, wil je steeds nieuwe zaken ontdekken, onderzoeken, exploreren. Wie nieuwsgierig is zet hiervoor al z’n zintuigen in en doet dit heel geconcentreerd en heel bewust.

Wie een “beginnersgeest” aanneemt, vindt nieuwe mogelijkheden. Dat is de kracht van verbeelding.

Nieuwsgierigheid wordt veel toegepast in mindfulness-oefeningen. In de toepassing bij mindfulness heet het de beginnersgeest. Je gaat met een nieuwe open blik, en met een gevoel van verbazing als het ware, zien en ervaren wat er gebeurt op het moment. Sensaties die je vergeten was dat die er waren kunnen zich terug aandienen. Je kan onbelemmerd nieuwe inzichten of invalshoeken zien. Die oefening kan je ook toepassen op gedachten of ervaringen. Je kan ook nieuwsgierig zijn naar de verschillende soorten gedachten die je ervaart, en die eens van op afstand bekijken. Zonder vooroordeel.

Rozijnoefening

De rozijnenoefening die aan het begin van een initiatie mindfulnesstraining wordt gegeven is een mooi voorbeeld van het ontdekken van de kracht van de beginnersgeest. Maar zelf kan je regelmatig heel eenvoudige oefeningen doen door af en toe een maaltijd te nemen met een beginnersgeest, in je buurt te wandelen of zelfs met de auto.

Een dagelijkse autorit wordt zo een heel interessante belevenis als je die eens met volle aandacht, met uitgeschakelde automatische piloot en met een beginnersgeest doet.

Overigens, zelfs als je de rozijnoefening al eens eerder deed, zal je merken dat je die ook nog een tweede keer kan doen. Écht. Je zal keer voor keer iets nieuws ontdekken! De beginnersgeest oefenen is dan ook des te krachtiger als je die ook in je dagelijks leven regelmatig durft toe te passen. Durf regelmatig de automatische piloot eens af te zetten en je ontdekt nieuwe zaken!

Nog meer uitleg over de beginnersgeest en het gebruik er van in mindfulness

Binnenkort verschijnt op mindfulness-nieuws.eu ook een oefening in MP3 formaat voor volwassenen en ééntje specifiek voor kinderen.
Bekijk ook onze pagina met een scala aan MP3 oefeningen verwachten die gratis downloadbaar zijn.

Stay tuned!

foto judith lumbela