Veel boeken, veel blogs, veel visies, veel van alles om informatie en zinnige zaken te lezen over mindfulness. Je kan boeken en blogs lezen als deze en de informatie tot jou nemen en proberen toe te passen. We zien aan de bezoekersaantallen van deze website en de aanwezigheden op trainingen dat de interesse in mindfulness (nog steeds) enorm is. Soms pik je er iets nuttigs voor jou uit van een tekst of training, soms vind je iets gewoon leuk maar doe je er verder niets blijvend mee.

Mindful leven gaat natuurlijk een stukje verder dan dat als je écht de vruchten er van wil plukken en het heilzame van mindfulness wil ervaren. Soms blijft een mens al eens wachten tot “het” komt, na het lezen van -tig boeken, teksten, blogs of trainingen. “Het” komt niet vanzelf, je moet er “echt” iets mee doen :-)

Dat hoeft en is helemaal geen opgave nochtans. De beste tip is om mindfulness (beoefenen) op te bouwen. Hoe klein ook de inspanning, maak er een vaste intentie van.

Het is helemaal niet verkeerd (of te weinig) om “slechts” 15 minuten na het avondeten bijvoorbeeld in te plannen. Ook al niet als je dat enkel op maandag, woensdag en vrijdag inplant bijvoorbeeld. Het is nooit te weinig.

De clou: blokkeer die 3 mindfulmomenten per week in je agenda. NU !

Maak een vast engagement voor een kleine inspanning

J. Kabat-Zinn verwoordt het zo:

“Het ontwikkelen van mindfulness lijkt wel wat op eten. Het zou absurd zijn om iemand te vragen voor jou te eten. En wanneer je uit eten gaat, verwar je de menukaart niet met de maaltijd, en je krijgt ook niets in je maag door te luisteren hoe de ober de gangen beschrijft. Je moet het voedsel echt opeten, wil het je voeden. En zo moet je ook mindfulness echt in praktijk brengen, wil je er de vruchten van plukken en gaan begrijpen waarom het zo waardevol is.”
(Citaat uit zijn boekje “Honderd lessen in mindfulness”)

Interessant artikel inclusief 2 video’s

Professor Jon Kabat-Zinn over Heartfulness en Mindfulness

Andere boeken van Jon Kabat-Zinn

Boekbespreking: Handboek meditatief ontspannen
Boekbespreking: mindfulness voor beginners

Promoties bij Bol.com