Start je je dag met een ochtendhumeur dan bestaat de kans dat je dat gevoel ook de rest van de dag met je meeneemt. Niet leuk voor je collega’s, je vrienden, of je kinderen, maar vooral ook niet voor jezelf en je eigen welbehagen. Met onze tips kan je je ochtendhumeur een volgende keer resetten.

Cortisol, ons stress hormoon

Het eerste half uur al na het wakker worden geven je hersenen reeds 38% tot 75% van hun dagelijkse dosis cortisol-hormonen vrij. In dit Engelstalig artikel over “The cortisol awakening response” (CAR) lees je er meer over.

Cortisol is een stresshormoon. De piek ’s na het opstaan, of althans hoe je er mee omgaat, kan een enorm effect hebben op je dag. Groter nog dan je zou denken. Het kan zijn dat je je ochtendhumeur mee sleept voor de rest van je dag. Het kan zelfs dat je je door de dag nog slechter gaat voelen of slecht omgaat met situaties, waar je anders geen probleem mee hebt. Veel hangt af dus hoe je omgaat met deze piek.

Omgaan met je ochtendhumeur

Tijdens het douchen of wassen

Maak jezelf bewust van de ontspannende waterstralen op je lichaam, de geur van de zeep, het effect op je lichaam. Kijk in de spiegel: tover ondanks je humeur een glimlach op je mond!

Ontbijt

Schakel alle ballast uit. Geen telefoon, geen e-mail, en liefst ook geen radio. Focus je op je heerlijke drankje en toespijs. Stop dat niet zoals gisteren snel in je mond zonder nadenken maar doe zoals de rozijnoefening: bestudeer het, ruik het, proef het en volg het door je lichaam. Kortom zet de automatische piloot ook hier even uit. Het kost je geen extra tijd maar laat je wél genieten van dat moment.

Na het ontbijt

Neem een paar minuten om je agenda te bekijken en hoe je de dag hapbaarder en vriendelijk(er) voor jezelf kan maken. Maak een kort lijstje en stop het als reminder in je zak. Plan ook door de dag een paar “5 minuten adempauze” momenten in. In je smartphone kan je die als wekker instellen.

Einde van de dag, morgen goed starten

Met de bovenstaande tips heb je amper een paar minuten extra moeten investeren om je ochtendhumeur om te buigen naar een betere mindset. Mogelijks vond je die paar extra minuten er toch nog te veel aan. Of kón het gewoon niet. Er zijn uiteraard heel veel factoren die je stress kunnen bepalen.

We eindigen met een zeer belangrijk tip: Ga deze avond een half uurtje vroeger slapen en zet ook je wekker een half uurtje vroeger. Een half uurtje extra in de morgen doet wonderen!

Mogelijks vind je deze artikels ook interessant