Tijdens een cursus mindfulness leer je mediteren. Onder begeleiding lukt dat meestal wel. Maar wat daar na? Wat als meditatie écht je ding niet is?

Mindfulness en meditatie: een verplicht huwelijk?

Natuurlijk niet. Mediteren is niet onlosmakelijk verbonden aan mindfulness en vice versa. Trouwens: what’s in a name? Vraag 100 mensen wat mindfulness is en vraag 100 menen wat mediteren is en je krijgt een breed scala van antwoorden. De verbindende factor is evenwel AANDACHT.

Je eigen versie van mediteren : zo doe je het praktisch

Deze vind ik persoonlijk leuk en doe ik regelmatig als het mij even niet lukt.

Voor je gaat slapen maak je een heerlijk kopje thee. Vervolgens zet je een wekkertje en doe je 15 minuten helemaal niets. Behalve héél bewust genieten en je focussen op je thee. Als er gedachten komen zeg je in jezelf “nu even niet” en keer je terug met je focus naar je theeceremonie. Je zal merken dat de rust en stilte je helpen tot rust te komen en te voelen waar je prioriteiten liggen.

 Photo by nicollazzi xiong from Pexels

Een mediatieve wandeling

Wandelen zonder doel.  Bij meditatief wandelen is er geen doel. Het wandelen zelf is het doel…

Ongetwijfeld ken je wel een plekje in de natuur waar er weinig passage is. Neem je voor om met aandacht langzamer dan normaal te wandelen en, als je met meer bent, in volledige stilte.

Gebruik al je zintuigen vanuit je volledige aanwezigheid. Wat hoor je? Wat ruik je? Wat zie je? Verleg telkens je focus op een ander zintuig en concentreer je 100 % hier op.

Meditatief wandelen werkt louterend voor je lichaam, geest en ziel.
Wandelen in de natuur heeft het vermogen om je bij je basis te brengen, bij je rust en vertrouwen.

Mediatief wandelen in een drukkere omgeving

Wandel of beweeg bewust veel langzamer dan normaal. Voel hoe je voeten de grond raken. Welke delen raken het eerst de grond? Voel je eveneens hoe de spieren in je been werken en bewegen. En merk op wat er met je armen gebeurt.

Concentreer je op je ademhaling. Je hoeft deze enkel te observeren: verander of forceer je ademhaling niet. Volg de flow van je adem door je lichaam. Adem je met je buik of met je borst? Pauzeer je tussendoor?

Kinderoefening

Een kikker kan héél stil zitten.
Hij is dan opmerkzaam en alles wat er in en rondom hem heen gebeurt merkt hij op.

Hij zit stil en ademt. Als de kikker kikkert is hij opmerkzaam en neemt hij alles op met zijn zintuigen maar reageert er niet meteen op.

Wat de kikker kan, dat kan jij ook. Het enige wat je nodig hebt is een rustig plekje voor jezelf om te “kikkeren” en … Aandacht zoals de kikker die heeft.
Even stilzitten als een kikker, ademen … en aandachtig opmerken wat er allemaal rondom jou gebeurt. Zonder er op te reageren.

“De Aandacht van een kikker” is een oefening van Eline Snel uit haar boek “Stilzitten als een kikker”. Ons uitgebreider artikel over deze kinderoefening vind je hier.

Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou