De aanloop naar deze mooie tijd van het jaar is paradoxaal genoeg soms ook een stressvolle. Als je niet oplet stijgt zodra je groot verlof nadert je stressniveau evenredig met de nakende vertrekdatum. Je moet nog 101 dingen afwerken en wellicht -tig zaken voorbereiden voor de achterblijvende collega’s. En vergeet ook dit niet en al zeker dat niet te regelen. En ook nog … oh noooo …

Hier volgen 10 korte mindful, maar vooral eenvoudige en praktische tips die je toelaten om zonder stress op vakantie te vertrekken:

1. Maak afspraken met je collega’s

Niemand is onmisbaar, ook jij niet. Durf werk doorgeven. Heel wat zaken zijn perfect voor korte tijd te delegeren naar collega’s. Maak goede afspraken met je collega’s over wie welke taak van jou over neemt. Geef hen vertrouwen. Desgewenst kan je een aantal belangrijke zaken resumeren voor hen, maar waak er over dat dit niet te belerend overkomt. Spreek af dat je niet bereikbaar bent via telefoon of email (ook al is dat feitelijk een klein leugentje).

2. Maak de juiste lijstjes

Je kan je vertrek perfect voorbereiden door op voorhand een aantal lijstjes te maken. Wat moet er in je valies? Wie moet verwittigd worden? Welke abonnementen moeten tijdelijk opgeschort worden, enz. Bewaar deze lijstjes ook op je computer voor later gebruik. Als je terug keert kan je de lijstjes die je eerder maakte nog eens doorlopen en aanvullen met zaken die je mogelijks blijkbaar vergeten was.

3. Afkicken

De wereld zal niet vergaan zonder dat je het weet. We zijn bijna allemaal digitaal verslaafd om continue onze e-mail te checken, onze Facebook up-to-date te houden of de krant te lezen op onze smartphone.

Een hotel of vakantie zonder internetverbinding is een wel zéér drastische optie om volledig Zen te worden.
Maar let aub op: een volledige digitale lock-out zal je mogelijks méér stress opleveren dan de beoogde ontspanning.

Een mogelijks beter alternatief is om slechts om de twee dagen maximum een half uurtje online te gaan. Maar vergeet tip 1 niet: je bent in vakantie en feitelijk onbereikbaar: beantwoord geen mails. Ook niet om te zeggen dat je na je verlof de zaak zal opnemen.

4. Rust uit op voorhand

In je omgeving ken je ongetwijfeld mensen die eerst een paar dagen moeten afkicken vooraleer ze echt kunnen ontspannen op reis. Of die alleen al van het op reis moeten vertrekken vol met (extra) stress komen te zitten. Zorg dat je goed uitgerust op vakantie vertrekt. Voldoende slaap én een goede planning zorgen voor een goede gemoedsrust.

5. Ken je stressoren

Weet wat je in het normale leven stress bezorgt en probeer dat in de vakantie te vermijden. Lange wachtrijen in de supermarkt? Ga dan es naar de bakker en de andere kleinhandelaren! (Extra tip: doe dit ook buiten je vakantie :-)) Verander een aantal automatische reflexen uit je dagelijks leven en probeer eens iets anders op een ongedwongen manier. Op vakantie een populaire of bekende hotspot bezoeken kan misschien een minder goed idee zijn als je geen rekening houdt met mogelijks lange wachtrijen.

6. Start vandaag al met stoelyoga

Je kan je vertrek perfect voorbereiden door op voorhand lijstjes te maken. Wat moet er in je valies? Wie moet verwittigd worden? Welke abonnementen moeten tijdelijk opgeschort worden, enz. Bewaar deze lijstjes ook op je computer voor later gebruik. Als je terug keert kan je de lijstjes die je eerder maakte nog eens doorlopen en aanvullen met zaken die je mogelijks blijkbaar vergeten was.

Video: 5 minuten oefening

7. Blijf binnen je budget

Financiën kunnen een grote stressor zijn of worden. In de ongedwongen sfeer van de vakantie kom je al eens in de verleiding om ongeplande uitgaves te doen. Als je weet dat dit een probleem kan zijn is het zeker een goed idee een budget op te maken en dit goed voor ogen te blijven houden.

8. Plan een aantal zaken

Dat het weer in België of Nederland niet steeds aan de verwachtingen voldoet is geweten. Maar dat kan je ook gebeuren op vakantie in een ander land natuurlijk. Zeker met kinderen die hoog gespannen verwachtingen hebben kan een letterlijk in het water gevallen uitstap voor stress en ongenoegen zorgen. Het is altijd goed om een aantal activiteiten in reserve te hebben staan die leuk zijn om doen. Ook een aanrader is om in navolging van de vorige tip op voorhand uit te zoeken wanneer je best bepaalde hotspots gaat bezoeken. Misschien kan je die combineren met een andere activiteit of bezoek en zo er voor zorgen dat je arriveert op een moment met minder toeristen die net als jij aanschuiven.

9. Geef onverwacht werk op de valreep geen kans

Plan in de aanloop van je vakantie zo weinig mogelijk afspraken in die je op de valreep nog extra werk kunnen bezorgen dat je niet meer af krijgt.

10. Geniet, geniet en geniet !

Geniet voor de volle 100 %. Verbreek vanaf dag één je werkritme en geef je volledig over aan het heerlijke vakantieritme. Laat je vakantie je helemaal in beslag nemen.

En laat het “moeten genieten” geen dwang zijn dat je stress bezorgt.

Mindful tips: een kanttekening

Op onze eigen website vind je nog een heel aantal mindful tips en oefeningen om stress en spanningen te vermijden.
“Mindfulness” heeft natuurlijk niet de exclusiviteit op stressverlaging en al zeker niet alles hoeft gekoppeld te worden aan “mindfulness”. Het is dan ook heel terecht te stellen dat zeker niet alle tips op deze pagina te maken hebben met mindfulness. Sommige kan je eerder catalogeren onder gezond boerenverstand, time-management, of hoe je het ook wil noemen.
Het komt er in feite op aan de automatische piloot uit te schakelen als de vakantie in zicht komt en een aantal zaken anders aan te pakken.