De aanloop naar deze leukste tijd van het jaar is paradoxaal genoeg soms ook een stressvolle. Als je niet oplet stijgt, zodra je groot verlof nadert, je stressniveau evenredig met de nakende vertrekdatum. Je moet nog 101 dingen afwerken en wellicht -tig zaken voorbereiden voor de achterblijvende collega’s. En vergeet ook dit niet en al zeker dat niet te regelen. En ook nog … oh noooo …

Dit zijn vijf mindful, maar vooral gemakkelijke en praktische tips die je toelaten om zonder stress op vakantie te vertrekken:

1. Maak afspraken met je collega’s

Niemand is onmisbaar, ook jij niet. Durf werk doorgeven. Heel wat zaken zijn perfect voor korte tijd te delegeren naar collega’s. Maak goede afspraken met je collega’s over wie welke taak van jou over neemt. Geef hen vertrouwen! Desgewenst kan je een aantal belangrijke zaken resumeren voor hen, maar waak er over dat dit niet te belerend overkomt. Spreek af dat je niet bereikbaar bent via telefoon of email (ook al is dat feitelijk een klein leugentje).

2. Maak de juiste lijstjes vooraf: ze besparen je denkwerk,zorgen en stress

Je kan je vertrek perfect voorbereiden door op voorhand een aantal lijstjes te maken. Wat moet er in je valies? Wie moet verwittigd worden? Welke abonnementen moeten tijdelijk opgeschort worden, enz. Bewaar deze lijstjes ook op je computer voor later gebruik. Als je terug keert kan je de lijstjes die je eerder maakte nog eens doorlopen en aanvullen met zaken die je mogelijks blijkbaar vergeten was.

3. Afkicken van je normale workflow

De wereld zal niet vergaan zonder dat je het weet. We zijn bijna allemaal digitaal verslaafd en checken quasi continue onze e-mail, houden onze Facebook up-to-date en lezen de krant of het nieuws op onze smartphone.

Een digitale detox? Een hotel of vakantie zonder internetverbinding is een wel zéér (soms té) drastische optie om volledig Zen te worden.
LET OP: een volledige digitale lock-out kan je mogelijks méér stress opleveren dan de beoogde ontspanning.

Een mogelijks beter alternatief is om slechts om de twee dagen maximum een half uurtje online te gaan. Maar vergeet tip 1 niet: je bent in vakantie en feitelijk onbereikbaar: beantwoord geen mails. Ook niet om te zeggen dat je na je verlof de zaak zal opnemen!

4. Ken je stressoren

Weet wat je in het normale leven stress bezorgt en probeer dat in de vakantie te vermijden. Lange wachtrijen in de supermarkt? Ga dan op vakantie eens naar de bakker en de andere plaatselijke kleinhandelaren! (BONUS tip: doe dit ook buiten je vakantie :-))

Verander een aantal automatische reflexen uit je dagelijks leven en probeer eens iets anders op een ongedwongen manier. Op vakantie een populaire of bekende hotspot bezoeken kan misschien een minder goed idee zijn als je geen rekening houdt met mogelijks lange wachtrijen.

Stay happy :-)

stress op vakantie gezicht

5. Rust uit op voorhand (!)

In je omgeving ken je ongetwijfeld mensen die eerst een paar dagen moeten afkicken vooraleer ze echt kunnen ontspannen op reis. Of die alleen al van het op reis moeten vertrekken vol met (extra) stress komen te zitten. Zorg dat je goed uitgerust op vakantie vertrekt. Voldoende slaap én een goede planning vooraf zorgen voor een goede gemoedsrust.

BONUS TIP:  Laat het “moeten genieten” geen dwang zijn dat je stress bezorgt.

Ondertussen kregen we van jullie een ganse resem extra tips recht uit jullie eigen ervaring.

In Werk en verlof : zo vertrek je stressloos op vakantie (2) van deze reeks “Vertrek op verlof zonder stress” krijg je weeral vijf extra tips waar je mogelijks zelf niet direct zou op komen.

“Mindful” tips: een kanttekening

Op onze eigen website vind je nog een heel aantal mindful tips en oefeningen om stress en spanningen te vermijden.
“Mindfulness” heeft natuurlijk niet de exclusiviteit op stressverlaging en al zeker niet alles hoeft gekoppeld te worden aan “mindfulness”. Het is dan ook heel terecht te stellen dat zeker niet alle tips op deze pagina te maken hebben met mindfulness. Sommige kan je eerder catalogeren onder gezond boerenverstand, time-management, of hoe je het ook wil noemen.
Het komt er in feite op aan de automatische piloot uit te schakelen als de vakantie in zicht komt en een aantal zaken anders aan te pakken.
Mogelijks vind je deze artikels ook interessant: