Angst kan verschillende fysieke, emotionele en cognitieve reacties teweegbrengen. Zelfvertrouwen daarentegen kan een belangrijke rol spelen bij het beheersen van angst. Als je zelfvertrouwen hebt, kan je beter omgaan met angst en stressvolle situaties. Dr. David Dewulf geeft hierover een zéér interessante workshop.
Effecten van angst:
Hier zijn enkele mogelijke effecten van angst:
- Fysieke reacties:
- Verhoogde hartslag en ademhaling: Angst activeert het sympathische zenuwstelsel, wat kan leiden tot een verhoogde hartslag en snellere ademhaling.
- Spierspanning: Angst kan leiden tot spierspanning, wat zich kan manifesteren als gespannen schouders, nekpijn en hoofdpijn.
- Maagklachten: Sommige mensen ervaren maagklachten zoals misselijkheid, buikpijn of diarree als reactie op angst.
- Zweten: Angst kan overmatig zweten veroorzaken.
- Duizeligheid en licht gevoel in het hoofd: Dit kan het gevolg zijn van veranderingen in de bloeddruk als gevolg van angst.
- Emotionele reacties:
- Angstgevoelens: Het meest voor de hand liggende emotionele effect van angst is een gevoel van angst, zorgen of nervositeit.
- Prikkelbaarheid: Angst kan leiden tot prikkelbaarheid en kort lontje.
- Onrust: Mensen kunnen zich rusteloos voelen en moeite hebben met ontspannen.
- Concentratieproblemen: Angst kan het moeilijk maken om te focussen en helder te denken.
- Cognitieve reacties:
- Negatieve gedachten: Angst kan leiden tot negatieve gedachten en overmatig piekeren over mogelijke toekomstige scenario’s.
- Catastroferen: Mensen met angst kunnen de neiging hebben om situaties te overdrijven en zich voor te stellen dat de ergste dingen zullen gebeuren.
- Vermijdingsgedrag: Sommige mensen vermijden situaties of activiteiten die hen angstig maken, wat hun dagelijks leven kan beïnvloeden.
- Gedragsmatige reacties:
- Vermijding: Mensen kunnen situaties, mensen of plaatsen vermijden die hen angstig maken.
- Vluchtreactie: In extreme gevallen kan angst leiden tot een ‘vluchtreactie’, waarbij iemand letterlijk wegrent uit een situatie.
- Slechte gewoonten: Sommige mensen proberen angst te verminderen door hun toevlucht te nemen tot ongezonde gewoonten zoals overmatig eten, alcohol- of drugsgebruik.
ANGST is ook een natuurlijke reactie die ons helpt om te gaan met gevaarlijke situaties.
Wanneer angst chronisch is en het dagelijks functioneren verstoort is professionele hulp zoals psychotherapie of medicatie aangewezen. Angststoornissen zijn behandelbaar, en met de juiste hulp kunnen mensen leren om beter met hun angst om te gaan.
Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen kan een belangrijke rol spelen bij het beheersen van angst. Als je zelfvertrouwen hebt, kun je over het algemeen beter omgaan met angst en stressvolle situaties. Hier zijn enkele manieren waarop zelfvertrouwen angst kan beïnvloeden:
- Zelfverzekerdheid vermindert angst: Mensen met een gezond gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen hebben vaak een beter vermogen om met angst om te gaan. Ze geloven in hun eigen capaciteiten en voelen zich beter in staat om uitdagingen het hoofd te bieden.
- Positieve zelfspraak: Mensen met zelfvertrouwen hebben vaak een positievere interne dialoog. Ze kunnen zichzelf aanmoedigen en positieve gedachten genereren in plaats van negatieve, angstige gedachten.
- Zelfvertrouwen vermindert vermijdingsgedrag: Mensen met zelfvertrouwen zijn over het algemeen meer bereid om uitdagende situaties aan te gaan in plaats van ze te vermijden. Ze hebben het vertrouwen dat ze in staat zijn om met moeilijkheden om te gaan.
- Emotionele veerkracht: Zelfvertrouwen kan helpen bij het ontwikkelen van emotionele veerkracht. Dit betekent dat je beter in staat bent om stress en angst te verdragen en er sneller van te herstellen.
- Betere sociale relaties: Zelfvertrouwen kan ook leiden tot verbeterde sociale vaardigheden en relaties. Dit kan helpen bij het verminderen van sociale angst of verlegenheid, omdat je jezelf comfortabeler voelt in sociale situaties.
- Positieve feedbacklus: Zelfvertrouwen en angst kunnen elkaar beïnvloeden in een positieve feedbacklus. Als je met succes uitdagingen aangaat en overwint, kan dit je zelfvertrouwen vergroten, waardoor je beter in staat bent om met toekomstige angstige situaties om te gaan.
Zelfvertrouwen is niet iets is dat van de ene op de andere dag ontstaat. Het is een eigenschap die je zelf kan ontwikkelen en versterken en ern zijn verschillende manieren om aan je zelfvertrouwen te werken.
Zelfvertrouwen biedt geen garantie is dat je nooit angst zult ervaren. Iedereen kan angstige momenten in het leven tegenkomen, ongeacht hun niveau van zelfvertrouwen. Echter, met zelfvertrouwen kan je beter om met deze momenten.
Workshop: van Angst naar zelfvertrouwen
met dokter David Dewulf
Tijdens zijn trainingen leer je naar angst te kijken vanuit een diepere laag, geïnspireerd door eeuwenoude wijsheden en vernieuwende oefeningen. Je krijgt tal van tips en we werken met meditatie om het gevoel van angst en dit wat, sterker en groter is dan angst, te ontdekken.
Oefeningen uit cognitieve psychologie, mindfulness, compassie en dzogchen komen aan bod.
Data
24,31 januari 2025
7,17 februari 2025
Inschrijven
Details en inschrijven
Hoe kan je zelfvertrouwen ontwikkelen?
Simpel: Zelfvertrouwen is een vaardigheid die je opbouwt door aan jezelf te werken. Maar zo simpel is het natuurlijk niet :-). Hieronder zetten we een aantal stappen die je kan overwegen meer en meer te integreren in je dagdagelijks leven:
- Zelfbewustzijn: Begin met het begrijpen van wie je bent, wat je sterke punten en zwakke punten zijn, en wat je waarden en doelen in het leven zijn. Zelfbewustzijn is de basis voor zelfvertrouwen.
- Stel realistische doelen: Zet haalbare doelen voor jezelf, zowel op korte als lange termijn. Het behalen van doelen geeft een gevoel van prestatie en versterkt je zelfvertrouwen.
- Focus op je sterke punten: Richt je aandacht op de dingen waar je goed in bent en bouw daarop voort. Het erkennen en gebruiken van je sterke punten kan je zelfvertrouwen vergroten.
- Leer van mislukkingen: Fouten en mislukkingen zijn kansen om te groeien. Bekijk ze als leermomenten en niet als bewijs van onvermogen.
- Positieve zelfspraak: Let op je interne dialoog en vervang negatieve gedachten door positieve. Zeg tegen jezelf dat je capabel en competent bent.
- Accepteer complimenten: Leer complimenten te accepteren en waardeer je prestaties. Het afwijzen van complimenten kan je zelfvertrouwen ondermijnen.
- Verbeter je zelfverzorging: Zorg goed voor je fysieke en mentale gezondheid door regelmatig te sporten, gezond te eten, voldoende te slapen en stress te verminderen.
- Zelfexpressie: Leer jezelf effectief uit te drukken en je gedachten en gevoelens te communiceren. Dit kan je zelfvertrouwen vergroten in sociale situaties.
- Zoek ondersteuning: Praat met vrienden, familie of een therapeut over je gevoelens en onzekerheden. Soms kan praten met anderen helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen.
- Oefen zelfcompassie: Wees vriendelijk voor jezelf, zelfs als je fouten maakt of tekortschiet. Zelfcompassie kan je zelfbeeld verbeteren.
Samengevat:
zelfvertrouwen kan worden opgebouwd door zelfbewustzijn, het stellen van doelen, het focussen op sterke punten, leren van mislukkingen, positieve zelfspraak, zelfzorg, zelfexpressie, het zoeken van ondersteuning en zelfcompassie.
Het is een proces dat tijd en inzet vereist, maar het kan leiden tot een groter gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen in verschillende aspecten van je leven.
Deze boeken hebben we gelezen en zijn aan te raden
Mudita vzw ontvangt een kleine vergoeding hierdoor. U helpt ons hiermee onze site in de lucht te houden.
Uw aankoopprijs is identiek als u rechtstreeks bestelt.
Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou
Van angst naar zelfvertrouwen
Angst kan verschillende fysieke, emotionele en cognitieve reacties teweegbrengen. Zelfvertrouwen daarentegen kan een belangrijke rol [verder]
Heb ik stress? Bepaal je stressniveau!
Een beetje stress kan geen kwaad. Maar als stress te veel en te lang aanhoudt treden [verder]
Hoe verminder je stress? Luister naar je lichaam
Voel je je vaak gestrest? Heb je moeite om te ontspannen te midden van de dagelijkse drukte? Misschien heb [verder]
Geef een reactie