Soms ontstaat een negatieve houding als gevolg van  onze negatieve gedachten. Als we ons echter meer bewust zijn van de patronen van negatief denken, kunnen we ze herkennen en vermijden.

Zelfkennis en zelfinzicht vergen training en tijd, maar de beloningen is groot. Je krijgt alleszins een ruimer beeld en de mogelijkheid negatieve gedachten en gevoelens te herkennen en te begrijpen. In mindfulness krijg je als het ware een koffertje met gereedschappen om er aan te werken. In een later artikel komen we hier uitgebreid op terug.

Herken de patronen

Waar komen negatieve gedachten vandaan?

Negatieve gedachten worden veroorzaakt door ingesleten patronen die verband houden met onze eigen overtuigingen: over onze contacten, ervaringen, zelfrespect, veiligheid, geld, mensen, het leven en … al het andere.

Patronen van negatief denken zijn vaak gebaseerd op oude ingebakken, automatische cognitieve gewoonten (en dikwijls repetitief). Deze worden dikwijls automatisch geactiveerd om te ontsnappen of vermijden van niet aangename gevoelens of problemen. Deze gewoontes blijven we hanteren omdat we in een cognitieve modus blijven. Hieronder 7 drijfveren van deze gewoontes:

ballas met deze zak vol negatieve gedachten
 • Kijken naar het verleden en de toekomst in plaats van in het huidige moment leven/genieten

 • Leven op je “automatische piloot” in plaats van met bewustzijn, aandacht en nieuwsgierigheid

 • Onaangename zaken ontkennen/vermijden in plaats van deze te erkennen

 • Altijd betrouwen op je ervaring en gedachten in plaats van nieuwe oplossingen te zoeken

 • Dingen anders willen hebben dan ze zijn in plaats van ze te laten zijn zoals ze zijn

 • Gedachten zijn geen feiten. Jouw interpretatie kan anders zijn dan de realiteit.

 • Hard zijn voor jezelf in plaats van voor jezelf zorgen met vriendelijkheid en compassie

Hoe stap je uit het negatief denken

Het goede nieuws is dat je uit die negatief denken gewoonte kan leren stappen. Mindfulness biedt je heel wat handvatten door middel van M.B.C.T (Mindfulness Based Cognitive Therapy)

De eerste stap is mindful zijn: met aandacht.

En leren loslaten. Loslaten betekent dat je minder betrokken raakt bij deze routines, jezelf bevrijdt van de behoefte om dingen anders te doen, want dit is precies wat de denkpatronen drijft.  Het zijn de voortdurende pogingen om te ontsnappen of om onaangename momenten te vermijden die de oude negatieve cycli draaiende houden. Het doel van mindfulness is niet geluk of ontspanning, hoewel dit een bijna vanzelfsprekend bijproduct is.

Een houding van vriendelijkheid voor jezelf en zorgzaamheid helpt het herstel van oude denkgewoonten te voorkomen door ons te laten zien dat het mogelijk is om ongewenste ervaringen met een zachte nieuwsgierigheid te benaderen en daardoor een andere relatie ermee te ontwikkelen.

Vriendelijkheid speelt een essentiële rol

Een houding van vriendelijkheid voor jezelf, met aandacht, is de basis van M.B.C.T.

Een mindfulness cursus (meestal 6 weken voor de basistraining) is een mooi geschenk dat je jezelf kan geven. Je verhoogt je zelfkennis en je ontdekt hoe je gelukkiger en veerkrachtiger kan zijn. Je krijgt tips die je bestendiger maken tegen stress en burn-out. En je maakt ook kennis met de kracht van zelfcompassie en vriendelijk zijn voor jezelf.

Je leert oude ingebakken denkpatronen te voorkomen door je te laten zien dat het mogelijk is om ongewenste ervaringen met een zachte nieuwsgierigheid te benaderen en daardoor een andere relatie ermee te ontwikkelen.

Mindfulness gaat niet alleen over aandacht schenken (of verschuiven), maar meer over de kwaliteit van de aandacht die wordt gegeven. Kijk maar eens wat er gebeurt als je oefent om vriendelijk te zijn voor je ervaringen en zachtaardig voor jezelf te zijn.

Er zijn heel wat goede aanbieders van een cursus Mindfulness / M.B.C.T. We verwijzen u graag naar coaches die een opleiding genoten bij IAM, SeeTrue en andere erkende instellingen

Negatieve effecten van negatief denken

 • Je voelt je down, prikkelbaar, angstig, depressief

 • Je hebt minder energie

 • Je hebt geen oog voor oplossingen meer en trekt nog meer negativiteit aan

 • Je bent onaangenaam en straalt je negativisme uit naar anderen

 • Je verliest tijd, véél tijd in je leven

Deze boeken hebben we gelezen en zijn aan te raden

Onze vzw ontvangt een kleine vergoeding hierdoor. U helpt ons hiermee onze site in de lucht te houden.
Uw aankoopprijs is identiek als u rechtstreeks bestelt.
Onze vzw ontvangt een kleine vergoeding hierdoor. U helpt hiermee onze site in de lucht te houden.
En uw aankoopprijs is 100% gelijk dan als u rechtstreeks er naartoe surft.
Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou

Deel je mening

Heb je interessante of leuke links die je wil delen ?
Of wil je gewoon je mening kwijt?
Een nuttige aanvulling? Graag!
Schrijf hieronder je bericht (e-mailadres niet verplicht).