De aanloop naar deze leukste tijd van het jaar kan paradoxaal genoeg best wel stressvol zijn. Als je niet oplet stijgt, zodra je groot verlof nadert, je stressniveau evenredig met de nakende vertrekdatum. Je moet nog 101 dingen afwerken en wellicht -tig zaken voorbereiden voor de achterblijvende collega’s. En vergeet ook dit niet en al zeker dat niet te regelen. En ook nog … oh noooo …

Laat je vertrekstress niet de bovenhand nemen. Panikeren heeft geen zin. Dus neem afstand bekijk of deze gemakkelijke en praktische toepasbare tips iets voor jou kunnen betekenen:

1. Kan men verder zonder jou? Maak afspraken met je collega’s

Niemand is onmisbaar. Ook jij niet!

Durf werk doorgeven. Heel wat zaken zijn perfect voor korte tijd te delegeren naar collega’s. Maak goede afspraken met je collega’s over wie welke taak van jou over neemt. Geef hen vertrouwen! Je kan prima de belangrijke zaken samenvatten voor hen. Maar let op: waak er over dat zoiets niet te belerend overkomt. Spreek af dat je niet bereikbaar bent via telefoon of e-mail. Zelfs al is dat niet zo! Deze vakantie is 100% van jou!

2. Reislijstjes voor jezelf: minder denkwerk en stress

Je kan je vertrek perfect voorbereiden door -op voorhand- een aantal lijstjes te maken. Wat moet er in je valies? Denk ook aan voldoende voorraad medicatie. Welke abonnementen moeten tijdelijk opgeschort worden?

Bewaar je reislijstjes op je computer. Als je terugkeert van vakantie kan je deze aanvullen en perfectioneren. Volgende keer bespaar je je massa’s tijd en vergeet je niets!

3. Afkicken van je normale workflow

De wereld zal niet vergaan zonder dat je het merkt. We zijn bijna allemaal digitaal verslaafd. We checken continue onze e-mail, Facebook en Instagram. Meestal blijf je ook het nieuws op het thuisfront volgen via je smartphone of tablet. Geen probleem natuurlijk. Maar hey, je reisgenoten gaan je misschien dankbaar zijn als je moeite doet om dat héél erg beperkt te houden. En jijzelf wordt sneller relax en helemaal into Zen.

Een digitale detox? Een hotel of vakantie zonder internetverbinding is een wel zéér (soms té) drastische optie om volledig zen te worden.
EN LET OP: een volledige digitale lock-out kan je mogelijks méér stress opleveren dan de beoogde ontspanning.

Een wellicht beter alternatief dan een volledige digitale detox is om slechts om de twee dagen maximum een half uurtje online te gaan.

Maar vergeet ook tip 1 niet! Je bent in vakantie en feitelijk onbereikbaar: beantwoord geen mails. Ook niet om te zeggen dat je na je verlof de zaak zal opnemen!

4. Ken je stressoren

Weet wat je in het normale leven stress bezorgt en probeer dat in de vakantie te vermijden. Word je ambetant van lange wachtrijen in de supermarkt? Ga dan op vakantie eens naar de bakker en de andere plaatselijke kleine winkels! (BONUS tip: doe dit ook buiten je vakantie :-))

Verander een aantal automatische reflexen uit je dagelijks leven en probeer eens iets anders op een ongedwongen manier. Een populaire hotspot bezoeken kan misschien een minder goed idee zijn als je niet in de mood bent om lang aanschuiven. Mijd dus ook op je vakantie zaken die je stresseren.

Stay happy :-)

stress op vakantie gezicht

5. Rust uit op voorhand (!)

Yeps, deze vind je misschien wel minder evident. Maar misschien ken je zelf het gevoel van de eerste vakantiedagen waarbij je eerst een paar dagen moet afkicken vooraleer je je echt kan ontspannen? Of ken je vrienden die alleen al van het op reis moeten vertrekken met (extra) stress komen te zitten.

Goed uitgerust op vakantie vertrekken werkt écht!

BONUS TIP: Laat het “moeten genieten” geen dwang zijn dat je stress bezorgt.

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2018. We hebben het herwerkt met nieuwe tips die we van jullie als reactie kregen. Heb je er nog eentje? Laat maar weten!

In Werk en verlof : zo vertrek je stressloos op vakantie (2) van de reeks “Vertrek op verlof zonder stress” uit 2021 staan nog vijf handige tips.

“Mindful” tips: een kanttekening

Op onze website vind je nog een heel aantal mindful tips en oefeningen om stress en spanningen te vermijden.
“Mindfulness” heeft natuurlijk niet de exclusiviteit op stressverlaging en al zeker niet alles hoeft gekoppeld te worden aan “mindfulness”. Het is dan ook heel terecht te stellen dat zeker niet alle tips op deze pagina te maken hebben met mindfulness. Sommige kan je eerder catalogeren onder gezond boerenverstand, time-management, zen worden of hoe je het ook wil noemen.
Het komt er in feite op neer de automatische piloot uit te schakelen als de vakantie in zicht komt en een aantal zaken anders aan te pakken. Vooraf al.