De aanloop naar deze leukste tijd van het jaar is paradoxaal genoeg soms ook een stressvolle. Als je niet oplet stijgt, zodra je groot verlof nadert, je stressniveau evenredig met de nakende vertrekdatum.

In dit tweede deel lees je extra vijf praktische tips die je toelaten om zonder stress op vakantie te vertrekken:

Deel 1 : Zo vertrek je stressloos op vakantie

Vijf praktische en handige tips waar je zelf niet meteen op gedacht had.
Werk en verlof : zo vertrek je stressloos op vakantie (deel 1)

De 5 extra tips in deel 2 hieronder kregen we ingestuurd van jullie. Met dank!

6. Start vandaag al met stoelyoga

Yoga wordt ervaren als een manier om ontspannen en gezond te blijven. Stoelyoga is een zéér laagdrempelige manier voor iedereen ! Nog een voordeel is dat je het zowat overal en ongemerkt kan doen, zelfs op een bureaustoel.

Video: 5 minuten oefening

7. Blijf binnen je budget

Financiën kunnen een grote stressor zijn of worden. In de ongedwongen sfeer van de vakantie kom je al eens in de verleiding om ongeplande uitgaves te doen. Als je weet dat dit een probleem kan zijn is het zeker een goed idee een budget op te maken en dit goed voor ogen te blijven houden.

8. Plan extra’s voor onvoorziene zaken

Dat het weer in België of Nederland niet steeds aan de verwachtingen voldoet is geweten. Maar dat kan je ook gebeuren op vakantie in een ander land natuurlijk. Zeker met kinderen die hoog gespannen verwachtingen hebben kan een letterlijk in het water gevallen uitstap voor stress en ongenoegen zorgen. Het is altijd goed om een aantal activiteiten in reserve te hebben staan die leuk zijn om doen. Ook een aanrader is om in navolging van de vorige tip op voorhand uit te zoeken wanneer je best bepaalde hotspots gaat bezoeken. Misschien kan je die combineren met een andere activiteit en zo er voor zorgen dat je arriveert op een moment met minder toeristen die net als jij aanschuiven.

9. Geef onverwacht werk op de valreep geen kans

Plan in de aanloop van je vakantie zo weinig mogelijk afspraken in die je op de valreep nog extra werk dat je niet meer af krijgt kunnen bezorgen.

10. Geniet, geniet en geniet !

Geniet voor de volle 100 %. Verbreek vanaf dag één je werkritme en geef je volledig over aan het heerlijke vakantieritme. Laat je vakantie je helemaal in beslag nemen.

BONUS TIP:  Laat het “moeten genieten” geen dwang zijn dat je stress bezorgt.

“Mindful” tips: een kanttekening

Op onze eigen website vind je nog een heel aantal mindful tips en oefeningen om stress en spanningen te vermijden.
“Mindfulness” heeft natuurlijk niet de exclusiviteit op stressverlaging en al zeker niet alles hoeft gekoppeld te worden aan “mindfulness”. Het is dan ook heel terecht te stellen dat zeker niet alle tips op deze pagina te maken hebben met mindfulness. Sommige kan je eerder catalogeren onder gezond boerenverstand, time-management, of hoe je het ook wil noemen.
Het komt er in feite op aan de automatische piloot uit te schakelen als de vakantie in zicht komt en een aantal zaken anders aan te pakken.
Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou