Uit onderzoeken blijkt dat zowat 41% van de mensen vinden dat hun mentale gezondheid slechter is dan vorig jaar, hoewel de meest kwalijke effecten van de epidemie achter de rug zijn. Werkdruk en potentiële geldzorgen tekenen voor de grootste impact.

Mindfulness kan je helpen omgaan met dagelijkse stress door je aandacht naar het huidige moment te brengen.

Je hoeft geen monnik te zijn om mindful te leven. Mindful leven gaat over aanwezig zijn in het moment en je bewust te zijn van je gedachten en gevoelens. Het is een geweldige manier om stress te verminderen en rustiger te leven. In feite kun je nu al beginnen met het integreren van mindfulness (mindful leven) in je leven met deze beginnersgids.

6 gemakkelijk toe te passen tips

1. Probeer niet te oordelen

Als je probeert niet te oordelen, is het belangrijk alleen naar de feiten te kijken. Probeer niet te beslissen of iets goed of slecht is, of wat wel of niet moet. Richt je gewoon op wat er is, op dit moment.

2. Doe één ding tegelijk en met volle aandacht

In een wereld waarin we voortdurend worden overspoeld met prikkels, kan het moeilijk zijn om je op slechts één ding te concentreren. In alle gevallen is het echter beter je focus te leggen op één ding tegelijk. Als je aan het eten bent, eet dan en zit ook niet tegelijk je social media te checken. Als je loopt, loop dan. Als je je zorgen maakt, maak je dan zorgen. Als je één ding doet, doe dat dan met al je aandacht. Op die manier ben je meer aanwezig in het moment en kun je volledig genieten (of je er doorheen slaan) van wat dan ook. Dat multitasken je méér opbrengt, is een (bewezen) fabeltje.

3. Merk de ervaring op

Gedurende de dag wordt je best wel veel geconfronteerd met ervaringen. Ook met slechte of negatieve. Raak er niet in verstrikt. Dikwijls is het beter er niet op te reageren, maar gewoon de ervaring voor jezelf op te merken zonder dit je te laten beïnvloeden.

mindful leven kan je overal! Winter, zomer, in de straat.

4. Beheers je aandacht

Mindfulness betekent aanwezig zijn in het moment en de dingen accepteren zoals ze zijn, op dit moment. Het betekent ook dingen die we niet leuk vinden niet wegduwen of ons vastklampen aan dingen die we wel leuk vinden.

5. Wees opmerkzaam en leef met aandacht

Sta regelmatig stil bij verschillende geluiden, beelden, geuren, gevoelens en smaken. In onze sneltrein vergeten we dit. Wees ook alert op wat er uit je hoofd komt. Let op gedachten, gevoelens en emoties.

6. Geef woorden aan je ervaring of gevoelens

Als er een gedachte of gevoel opkomt, erken het dan. Zeg in gedachten bijvoorbeeld: “Mijn buikspieren spannen zich aan”, of “Ik voel me opeens heel verdrietig.”
Beschrijf voor jezelf wat er gebeurt. Geef je gevoelens een naam. Noem een ​​gedachte een gedachte en noem een ​​gevoel een gevoel. Raak niet verstrikt in de inhoud ervan, zoals bijvoorbeeld: “Ik heb het gevoel een beetje angstig te zijn.”

Interessante blog van Eveline Vanhaverbeke

Boekbespreking In de maalstroom van je leven van Edel Maex

Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou