Edel Maex, psychiater in het ZNA Middelheim, Antwerpen, geeft al jaren trainingen in Mindfulness. Het boek “In de maalstroom” is één van zijn bestsellers.

Mindfulness

Wellicht het meest gehypte woord van de laatste jaren voor wie beter wil omgaan met de onvermijdelijke stress van het leven is “Mindfulness”.

Mindfulness vindt zijn oorsprong in boeddhistische meditatietechnieken. In plaats van voortdurend toe te leven naar doelen die ver in de toekomst liggen, leer je met een milde open aandacht aanwezig te zijn bij wat nu is.

Met mindfulness leer je hoe je de rust en helderheid kunt opzoeken in jezelf. Ook als het leven je deze rust niet gunt, geeft mindfulness je de vrijheid goed om te gaan met de onrust, zonder jezelf erin te verliezen.

Via mindfulness leer je hoe je steeds weer de rust en helderheid in jezelf kunt opzoeken en zo goed als mogelijk om te gaan met wat zich aandient.

Over het boek “In de maalstroom van je leven”:

Psychiater Edel Maex toont ons met dit boek een manier om om te gaan met de maalstroom die het leven is en om rust te vinden in onszelf via mindfulness. Zoals aangegeven is het een oude techniek die in essentie terug gaat naar boeddhistische meditatie. Mindfulness zoals we het nu kennen werd in het Westerse leven geïntroduceerd door Dr. psychiater Jon Kabat-Zinn. MBSR (mindfulness based stress reduction) werd in de VS toegepast door Jon Kabat-Zinn in een acht weken durend stressreductieprogramma. Die acht weken vormen de structuur van dit boek.

Door het grote lettertype en de indeling van het boek blijft het zeer overzichtelijk. Je kan ook zeer gemakkelijk terug grijpen naar bepaalde topics. Als je al een 8-weken cursus volgde kom je nog heel wat extra zaken die niet zo uitgebreid in een mindfulnesstraining worden besproken te weten. Je leert onder anderen meer over de vermoeidheidsfuik, de termen mildheid en hardheid, en het omgaan met heftige emoties en angst.

Edel Maex neemt je in zijn boek mee op een reis die ver genoeg van het zweverige blijft. De integratie van een hoofdstuk over onderwerpen als psychotherapie, het boeddhisme en Jon Kabat-Zinn maakt het af. Jon Kabat-Zinn zelf zorgt voor een nawoord.

Achter in het boek krijg je nog verwijzingen naar andere boeken en websites waarop audiofragmenten voor geleide meditatie te beluisteren zijn.

Over de auteur Dr. Edel Maex:

Edel Maex is psychiater, zenboeddhist en één van de grondleggers van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) in de Lage Landen. Hij leidt al meerdere jaren een eigen zengroep in Antwerpen.

Edel Maex boek
242 pag | ISBN 9789020965162 | Adviesprijs: € 19,99
Onze vzw ontvangt een kleine vergoeding hierdoor. U helpt ons hiermee onze site in de lucht te houden.
Uw aankoopprijs is identiek als u rechtstreeks bestelt.
Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou