Deze oefening duurt slechts drie minuten. Na een paar keer wordt het een gewoonte. Liever een begeleidende stem? In dit artikel vind je ook een mp3 die je gratis kan beluisteren.

S.T.O.P. ?

Stress zelf is niet het probleem van een ongewenste situatie. Wél hoe we omgaan met stress.
Stress is zelfs cruciaal in ons leven. Het zorgt voor reflexen en acties die we onder andere omstandigheden niet zouden (kunnen) doen. Denk bijvoorbeeld aan een levensbedreigende situatie.

We ervaren meestal stress in reactie op gedachten, emoties, of fysieke sensaties. Ook je hectisch leven of je werk kunnen je een portie stress bezorgen.  In normale omstandigheden is stress een perfect normale en zelfs stimulerende reactie.  In zijn negatieve vorm kan stress je spierspanningen, angsten , slapeloosheid, lichamelijke klachten en een onderdrukt immuunsysteem bezorgen.

We gaan met deze oefening ruimte maken in je hoofd. Het is inmiddels al aangetoond dat mindful terugkeren naar het huidige moment enorm behulpzaam is bij het verzachten van de negatieve effecten op stress. Regelmatig een oefening om stress de baas te blijven kan een oplossing bieden.

Allemaal goed en wel, maar hoe doe ik dat dan? En kan ik dat wel? De onderstaande korte oefening kan je meermaals verweven in je dag. Thuis of op het werk. De oefening is gebaseerd op de S.T.O.P. oefening. In de Engelse taal  staat deze afkorting voor: S