Bij een kat draait het erom zich bij alles behaaglijk te voelen, maar voor ons gaat dat heel wat minder. Eigenlijk kan je best ook wat meer aan jezelf denken.

Als je gelukkig bent en voldoening haalt uit je leven straal je dat ook af op je nabijheid. We mogen gerust ook, net als een kat, soms een beetje meer op onszelf denken, ja zelf een beetje egoïstisch zijn. En nee, dat je maakt je niet asociaal of narcistisch. Integendeel, je als je gelukkig bent zal je ook beter kunnen geven en delen. Goed voor jezelf zorgen is de sleutel tot geluk.

Stéphane Garnier stelt in zijn boek “Doe en denk als een kat” dat mensen veel gelukkiger zouden zijn als ze de kalme, wijze en zelfverzekerde eigenschappen van katten zouden aannemen. In zijn schitterend geschreven en vermakelijk boek deelt hij tips om hun voorbeeld te volgen. Hij legt uit waarom dit een veel bevredigender leven zou kunnen opleveren. Hieronder staan ​​een paar van onze favorieten uit zijn boek.

8 tips van katten

1. Denk aan jezelf en je eigen welzijn

Katten behoren tot de meest zelfvoorzienende wezens op de planeet. Ze wijden het grootste deel van hun leven aan hun eigen welzijn. En om dat zelf ook te doen, moet je soms een beetje egoïstisch zijn. Jezelf toestemming geven om gelukkig te zijn is niet egoïstisch. Het is eigenlijk een van de meest onbaatzuchtige dingen die je kunt doen. Als je gelukkig bent, kun je beter aan anderen geven. Je hebt meer te geven. Je kunt niet schenken uit een lege beker, zoals ze zeggen.

2. Wees nieuwsgierig

In mindfulness heeft men het over de beginnersgeest.
Katten hebben een ongebreidelde nieuwsgierigheid waardoor ze constant hun wereld opnieuw verkennen. Elke dag is een nieuwe ontdekking, een klein stukje buitengewoon gevoed door deze grenzeloze nieuwsgierigheid. We kunnen er allemaal baat bij hebben om elke dag een beetje te leren en vaker oprecht verbaasd te staan.

Sta eens stil bij zogenaamd evidente zaken: nieuwsgierigheid, zaken niet als evident beschouwen maken een verschil in je dag en een verschil voor je aanvoelen van geluk.

3. Leer “nee” te zeggen, zoals een kat doet

Katten hebben er een hekel aan om te horen wat zij moeten doen. Gehoorzaam? Niet voor hen! Katten doen iets als het hén uit komt. Leren om “nee” te zeggen, betekent weten hoe je je tijd, je vermogen tot actie en je well-being of welbehagen kunt behouden.

Leuke foto van Romeo de Brits Korthaar in zijn totem krabpaal

4. Vul de ruimte om je heen …

… met je aanwezigheid en charisma door kalm, discreet, duidelijk en oprecht te zijn.
Hoe een kat met haar persoonlijkheid en gratie een kamer binnenkomt trekt ieders ogen aan. Je kat is een stijlvolle magneet, zonder arrogant te zijn. Wie droomt er niet van om zo’n magnetisme te bezitten? Wat doet uw kat om zulke positieve trillingen af ​​te geven en het middelpunt van zoveel bewondering te worden? Niets! JE KAT IS DAT GEWOON. En dat is de grootste les van de kat: als je wat meer dierlijkheid en charisma wilt verwerven, wees dan gewoon.

5. Verzorg en wees fier op je paleis

Katten zijn dol op hun huis, ongeacht de grootte. Hun huis is hun domein, en zij zijn de enige meesters van de plaats. Maar wat ons hier interesseert, is de liefde, aandacht en bescherming die een kat toekent aan zijn huis, zijn territorium.
Hoe voel jij je thuis? Ben je gelukkig in je eigen ruimte? Vind je het leuk om vrienden in de buurt te hebben voor het avondeten? Heb je alle voorwaarden voor je eigen welzijn gecreëerd? Pak desnoods je interieur eens aan. Maak jezelf trots over je interieur!

Je huis moet een plek zijn waar je echt kan ontspannen en nieuwe energie kan opdoen. Er moet ook plaats zijn waar je jezelf even kan afsluiten van de drukte buiten.

6. Zie en maak plezier

Spelen is een van de belangrijkste bezigheden van een kat en jagen maakt daar deel van uit, hoe wreed dit ook mag lijken. Maar het een manier waarop een kat zichzelf amuseert, net zoals wij mensen ontelbare manieren hebben uitgevonden om te lachen en plezier te hebben.

Weet hoe je moet lachen (en vooral hoe je om alles moet lachen). Weet hoe je jezelf niet al te serieus moet nemen. Hou je vooral niet in, want er zijn ook vele menselijke eigenschappen die ons ervan weerhouden om plezier te hebben en te lachen.

7. Koester je vriendschappen

Als een kat je accepteert in zijn wereld, zal hij je trouwe, standvastige vriend worden. De kat zal elke dag voor je zorgen, op zijn manier. Hij komt zachtjes miauwend naar je toe om te zien hoe het met je gaat, luistert naar je geklaag en weet hoe hij je kan geruststellen en troosten. Je kat zal er op elk moment voor je zijn.

Volg het voorbeeld van katten en geef vrienden en de mensen om je heen je loyaliteit, tederheid en vriendschap. Koester deze vriendschappen als een kostbaar bezit.

Bron: Deze tips zijn een eigen bewerking met als basis het boek “Doe en denk als een kat” van Stephane Garnier. In Doe en denk als een kat laat Stéphane Garnier op een vrolijke manier zien wat wij van katten kunnen leren. Maakt een kat zich druk om haar pensioen? Of doet ze werk dat ze eigenlijk niet leuk vindt? Nee, poezen zijn vrij, kalm, wijs, elegant, trots en onafhankelijk. In dit boek lees je hoe wij ons die bewonderenswaardige kattenkwaliteiten eigen kunnen maken. Hoe we stress de kop kunnen indrukken, ons charisma kunnen vergroten en belangrijke zaken naar onze hand kunnen zetten.

Wij kunnen van harte en oprecht dit boek aanbevelen. Het is verkrijgbaar als boek (€ 13,99), E-book (€ 7.99) en Nederlandstalig luisterboek (€12,99).

Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou

Disclaimer: Dit artikel bevat één of meerdere aanbevelingen. Voor onze eerlijke mening of review laten we ons onder geen enkel beding beïnvloeden, ook niet als iets gratis toegestuurd werd. Als we ergens door verwijzen kan dit door een affiliatie link gebeuren. Onze vzw Mudita krijgt dan een kleine vergoeding als u koopt. U zal altijd een lagere of hoogstens dezelfde prijs betalen als rechtstreeks indien u op deze link klikt.