Ken je dat gevoel als je weer eens hebt geprobeerd te mediteren, maar je al na 30 seconden in een sneltreinvaart met andere zaken bezig bent in gedachten? Als je verschillende socialmediatips en guru-achtige coaches mag geloven zou mediteren en mindfulness nochtans je leven veranderen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Je wil rust en geluk ervaren en wat een moment zou moeten zijn om te ontspannen verandert bij je eerste pogingen al snel in een spel van afleidingen en afdwalende gedachten. Soms krijg je al bijna stress van alleen al dit fenomeen. Dus denk je dat je vermeende meditatieve mislukking jouw lot is en dat je gewoon geen meditatietype bent.

Het zal misschien allemaal niet zo’n vaart lopen, maar velen zijn het er over eens dat een gewoonte maken van mediteren en mindfulness toch niet zo evident is als dikwijls voorgehouden.

Gelukkig. Met onze vier meditatie-hacks lukt het je wél eenvoudig om op een gemakkelijke manier regelmaat in te bouwen.

Afdwalen is normaal

Dat is gewoon wat je brein doet. Oordeel er niet over. Herken het afdwalen en breng je focus en je gedachten terug naar je meditatie. Het zal voortdurend voorkomen, nu en later. Trainen is echter het toverwoord. Meditatie is echt een mentale oefening die onze aandacht, focus en bewustzijn traint.

Effectief mediteren gebeurt niet zomaar van de ene op de andere dag. Er is oefening voor nodig om deze euh … oefening tot stand te brengen. Doe het dus zoveel mogelijk omdat door te trainen je steeds effectiever zal worden. Afdwalen is géén mislukken!

Voor wie het nuttig vindt bieden we je hier 4 tips die zelfs de meest snel afgeleide mensen onder ons er toe brengen onze eigen versie van Nirvana te vinden.

Mediteren voor beginners

1. Vind de tijd

Begin met (slechts!) vijf minuten in te plannen in je dag. Breid dat dan later uit naargelang je het zelf comfortabel voelt, en zonder dwang. Meditatie moet geen lang proces zijn. Je hoeft zelfs niet speciaal op een meditatiekussen te zitten. Een wandelmeditatie kan ook 5 of 10 minuten duren tijdens het wandelen naar je werk of een ochtendwandeling. Het is OK om dagelijks kort te mediteren en op zaterdag bijvoorbeeld een uurtje als JIJ je daar goed bij voelt.

2. Accepteer dat je gedachten afdwalen

Het is dus gewoonweg normaal dat je gedachten afdwalen tijdens het mediteren. Het is enkel belangrijk dat je dit herkent en niet oordeelt of er mee verder gaat. Breng je gedachten op een zachte manier terug naar je meditatie.

3. Experimenteer met verschillenden begeleide oefeningen

Mindfulness iEr zijn vandaag tig mogelijkheden om je te laten begeleiden, alweer op de manier waar JIJ je het meest comfortabel bij voelt. Op Google Play voor Android en in de App Store van Apple staan apps zoals Calm en Headspace die je kunnen helpen. Op Youtube vind je meditatievideo’s, de ene beter dan de andere en op de website van Edel Maex vind je iedere maand een nieuwe wandelmeditatie. TIP: kijk eens op onze eigenste meditatieoefeningen pagina voor gratis downloads van geleide meditaties.

4. Neem een bewust moment tussendoor

Zelf doe ik het met een kleine rode bolsticker. Soms hangt er eentje een tijdje op het stuur van mijn wagen, of op de spiegel in de badkamer, of op een bepaalde stoel. Waar ik hem zie, wordt dat dan een mindful momentje waarbij ik -kort- even de tijd stil zet en mij focus op mijn adem en niks anders. Maar je kan het ook simpelweg een gewoonte maken om voordat je een stressvolle vergadering binnenloopt of als je vastzit in het verkeer een aantal keer diep adem te halen en je focus (enkel) te leggen op de weg die je adem aflegt in je lichaam.

De effecten van mediteren

Mediteren biedt je heel wat. De beloning voor jezelf is groot.

Naast het kalmeren van de chaos in je hersenen wordt meditatie ook toegeschreven aan het verminderen van negatieve emoties, het wapenen tegen een burn-out, het vergroten van de creativiteit, het verbeteren van je slaapkwaliteit en het beter kunnen omgaan met stressvolle situaties.

Mislukken bestaat niet!

mediteren en goed voelen in je hoofd
Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou