Inleiding: Waarom is balans in het leven belangrijk?

We moeten in de eerste plaats voor onszelf zorgen om de best mogelijke versie van onszelf te zijn. Er zijn veel zaken die we kunnen doen om ons leven in balans te houden: een routine ontwikkelen, voor onze fysieke en mentale gezondheid zorgen en goede relaties aangaan om er een paar te noemen. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

Door een aantal eenvoudige stappen te volgen, kan men een burn-out of negatieve gedachten en gevoelens voorkomen. Hoewel dit artikel niet bedoeld is als een allesomvattende lijst, zijn hier enkele tips over hoe u ervoor kunt zorgen dat u een gezond evenwicht in het leven behoudt.

Neem regelmatig een pauze

Je mentale gezondheid vaart er wel bij wanneer we onszelf regelmatig een pauze gunnen tijdens de drukte thuis of op het werk. Trek jezelf tijdens de dag eens terug van je bezigheid. Hierdoor vergroten we onze denkkracht en zetten we stress om in productieve en creatieve energie.

Eet gezond: Als je gezond eet, heb je meer energie om de dag door te komen.

Ken je het gevoel na het eten van een ongezonde maaltijd? Op een guilty pleasure na (wat overigens zeker eens kan en mag!) voelde je je waarschijnlijk moe en opgeblazen en helemaal niet energiek.

Bewust en met regelmaat gezond eten maakt je wel degelijk energiek. Je lichaam zal je dankbaar zijn dat je ervoor hebt gekozen om het te voeden met gezond voedsel. Je voelt je beter en hebt meer energie. Gezond eten heeft veel voordelen!

Schakel de automatische piloot in

Onze hersenen hebben het natuurlijke vermogen om goed gevormde gewoonten te gebruiken. Ontwikkel een aantal routines die je leven gemakkelijker en eenvoudiger maken. Denks eens na over een aantal workflows zowel in je prive leven als op je werk.

Doe regelmatig een mindfulnessoefening

Mindfulness is dan weer net het tegenovergestelde van een automatische piloot. Je geeft aandacht aan zaken die er écht toe doen of gaat zaken bekijken op een andere manier. Het zal je ook veel bewust kunnen laten genieten. Op onze website vind je heel wat informatie en oefeningen.

Maak je los van verstikkende verplichtingen

Je werk is ongetwijfeld belangrijk maar je gezin evenzeer. Soms schept je professioneel leven dermate veel verplichtingen dat de kwaliteitstijd met je gezin er bij inboet. Als dat zo is plan een aantal periodes in die nooit, onder geen enkel beding, kunnen ingenomen worden door werk.

Op je werk, vereniging, en thuis: Durf taken en verantwoordelijkheden door te schuiven naar anderen.

Wees verdraagzaam

Dit geldt zowel tegenover anderen als tegenover jezelf. Soms wordt we snel geirriteerd en eigen stress is daar een belangrijke initiator van. Als je voelt dat je geirriteerd bent of onder stress staat probeer niet de boventoon te halen in een gesprek. Durf ook van jezelf verdragen dat het even wat minder gaat. Het maakt het gemakkelijker om terug te veren.

Ontwikkel goede relaties

Waar zijn vrienden voor? Het klinkt misschien als een flauw cliché maar het leven is gewoon moeilijk om helemaal alleen voor elkaar te krijgen. Maak vrienden en hou échte sociale contacten. Ook in de huidige periode kan je veilig écht contact houden. Het is wetenschappelijk bewezen dat in onze hersenen geluksstoffen aangemaakt worden als we vrienden ontmoeten.

Blijf dus je connecties met anderen koesteren in real life.

Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou