Nogal wat mensen gaan er vanuit dat mindfulness hoofdzakelijk bestaat uit mediteren. En laat net dat vele mensen afschrikken om te starten met mindful leven of te kijken op welke manier mindfulness/heartfulness kan ingebed worden in je leven. En oké, laat ons wel wezen, het volgen van de 8 weken training om te starten met mindfulness vraagt echt wel inspanning. We vinden het daarom nuttig hier af en toe tips of oefeningen te plaatsen die voor iedereen makkelijk toepasbaar zijn en geen ervaring noch zware moeite kosten.

Mindful leven is niet moeilijk

Met aandacht leven, leven in het moment. Tja, lijkt niet moeilijk, maar hoe doe je dat juist. Hoe train je dat? Hoe blijf je in het moment? Met wat eenvoudige oefening word je er snel beter in.

We zullen regelmatig oefeningen posten die voor bijna iedereen toepasbaar zijn. Je hebt geen voorkennis of ervaring nodig. De oefeningen vergen geen of weinig inspanning en moeite.

Noem je het mindfulness, zen zijn  of wat anders. No problem. Het gaat om wat jij er mee bent en wat jij ervaart.

Iedere oefening start je met je automatische piloot uit te zetten en met de intentie heel bewust te zijn. Probeer ook niet te oordelen tijdens de oefeningen, maar gewoon te ervaren.

Tandenpoetsen als mindfulness oefening

Laat gedurende een paar minuten je gedachten niet afdwalen tijdens het poetsen. Hou je gedachte en aandacht in het moment. Welke bewegingen maakt je hand? Wat voel je? Welke sensatie voelt je tandvlees? Wellicht merk je dat het moeilijk is je gedachten te blijven focussen op deze eenvoudige handeling. Als je gedachten afdrijven merk dat vriendelijk op en probeer je opnieuw te concentreren op het tandenpoetsen. Een handige hulp om de automatische piloot uit te zetten is om deze oefening te doen met de andere hand dan gewoonlijk.

Eten als mindfulness oefening

Eén keer per week inplannen is ideaal. Zorg er best voor dat er geen afleiding is door muziek, smartphone, partner … Concentreer je volledig op wat je gaat eten. Bekijk je bord, ruik voel en proef het voedsel. Ervaar de geur, de kleur, de textuur, de temperatuur. Focus je vanaf de eerste hap uitsluitend op het eten. Kauw bewust en voel bij het slikken als het ware hoe het voedsel door je slokdarm naar je maag gevoerd wordt. Voer deze handeling traag uit en focus je op de sensatie van het eten. OPGELET: deze oefening kan je bijwerkingen bezorgen. Door traag en bewust te eten zal je ook merken dat je sneller voldaan bent of hoe je zonder hocus pocus kan vermageren :-)

Wandelen als mindfulness oefening

Maak een wandeling lang of kort naar eigen mogelijkheid. Wandel in ieder geval niet recht op een doel af maar beweeg je en kijk om je heen. Wat zie je? Zet je gedachten wat zachter of af en wandel heel bewust verder. Wees bewust van je houding, van de stappen die je zet, … Wat hoor je, wat ruik je? Wees bewust van de eventuele mensen om je heen. Kijk ze vriendelijk en met een open blik aan. Wandel alsof je van de planeet Mars komt en het de eerste keer is dat je wandelt. Alles is nieuw! Bekijk bewust wat je allemaal tegen komt. Als je gedachten afdwalen breng deze vriendelijk terug naar wat je nu aan het doen bent: wandelen met aandacht. Deze oefening is een leuke training van de beginnersgeest.

Autorijden als mindfulness oefening

In plaats van je te bewegen (op automatische piloot meestal) van punt A naar B kan je ook voor de aardigheid 10 minuutjes vroeger vertrekken naar je bestemming. Neem jezelf voor je aandacht niet te laten wegglijden naar zaken zoals werk, familie, problemen, … Heel bewust stap je in de wagen en concentreer je je op wat je tegen komt. Het is belangrijk dat je niet in tijdsnood zit en je dus zonder afleiding en gedachten kan focussen op de weg, het verkeer, de huizen, de natuur, de mensen. Je rijdt bewust trager en aandachtiger, daarom ook ben je 10 minuten vroeger vertrokken. Let er even op dat het licht even lang rood blijft als gisteren toen je er op zat te foeteren. De wagen is eigenlijk best wel een moeilijke oefening. Het is een handeling die we heel dikwijls uitoefenen om ons te verplaatsen en terwijl allerlei zaken te overdenken of op te lossen. Merk op dat met deze oefening, het afzetten van de automatische piloot, de gejaagdheid verdwijnt en je rustiger kunt genieten van je rit. Je kan deze oefening best ook vooraf inplannen. En met wat verbeelding is deze oefening met de fiets ook te doen.