Universiteit British Columbia publiceert studie over MindUp project voor jongeren van Goldie Hawn

Goldie Hawn is de bekende Amerikaanse actrice die met haar hoofdrol in de film “Private Benjamin” een Oscarnominatie verdiende. Daarvoor won ze al een Academy Award en een Golden Globe voor haar rol in Cactus Flower (1969). In 2005 bracht ze haar autobiografie uit met als titel “A Lotus Grows in the Mud.”

De ondertussen 65-jarige actrice is ook heel actief in de mindfulness-scene en met haar (The) Hawn Foundation ontwikkelde ze een mindfulness social learning project MindUp. In dat programma krijgen jonge studenten verschillende mindfulness-technieken aangeleerd en bewegingsoefeningen. The University of British Columbia (UBC) onderzocht de effectiviteit van Hawn’s MindUp programma op jonge studenten. Het team van onderzoekers bestond onder anderen uit neuro-wetenschappers, een kinderarts, ontwikkelingspsychologen en onderwijsdeskundigen.

Eerste wetenschappelijk onderzoek dat het effect van mindfulness peilt bij kinderen

Er zijn inmiddels heel wat binnen- en buitenlandse onderzoeken gedaan naar de effecten van mindfulness. Volgens professor Kimberly A. Schonert-Reichl is deze studie echter de eerste die de effecten van mindfulness technieken op het welzijn van kinderen  zo uitvoerig test. Het onderzoek werd onderbouwd met zowel biologische als neurologische testen. Andere studies zijn op heden vooral gericht op volwassenen volgens haar. Schonert-Reichl is tevens interim-directeur van het Human Early Learning Partnership , een samenwerkingsverband  dat interdisciplinair onderzoek levert.

Enhancing Cognitive and Social-Emotional Development Through a Simple-to-Administer Mindfulness-Based School Program for Elementary School Children: A Randomized Controlled Trial

Het initiële onderzoek werd in 2008 uitgevoerd in vier basisscholen in Coquitlam. Het was een maatschappelijke verantwoordelijkheidsprogramma ontwikkeld door het Ministerie van Onderwijs maar zonder een mindfulness-component. Om de effectiviteit van het MindUp-programma’s op stressfysiologie te meten,  analyseerden de onderzoekers speeksel van kinderen tot hun cortisol niveaus, een stress-indicator. Het onderzoek beriep zich tevens op collegiale- en zelfrapportage en op de gemeten cognitieve vaardigheden van de kinderen, het testen van vaardigheden zoals geheugen, concentratie en focus.

De UBC studie Enhancing Cognitive and Social-Emotional Development Through a Simple-to-Administer Mindfulness-Based School Program for Elementary School Children: A Randomized Controlled Trial werd in januari 2015 gepubliceerd in Developmental Psycholog en onderbouwt de effecten van het MindUp programma. De studie wees uit dat de vierde en vijfde klassers die deelnamen aan Goldie Hawn’s project optimistischer, behulpzamer, minder gestrest en meer geliefd werden bij hun leeftijdsgenoten. Ze werden beter gewaardeerd door medeleerlingen dan leerlingen in een eenzelfde programma maar zonder een mindfulness component. Ook werd aangetoond dat het leervermogen toeneemt. Kinderen in het mindfulness-based programma presteerden beter in wiskunde.

“Onze resultaten suggereren dat kinderen die mindfulness kregen (aandacht en zonder oordeel)  beter gepositioneerd zijn om te slagen zowel op school en als in het leven,” aldus prof. Schonert-Reichl. Schonert-Reichl zegt ook dat er meerdere uitleggen zijn waarom een ​​mindfulness programma de rekenprestaties van een kind zou kunnen verbeteren. “Een verklaring is dat leren plaatsvindt in de sociale interactie, dus als je minder stress en meer aandacht hebt, zal je in staat zijn om te delen en anderen te helpen, en dan ook in staat zijn om meer te bereiken, met inbegrip van uit te blinken op school.”

Schonert-Reichl Et Al. MindUp

(bron University of British Columbia – 26/01/2015) (Link naar de studie Enhancing Cognitive and Social–Emotional Development Through a Simple-to-Administer Mindfulness-Based School Program for Elementary School Children: A Randomized Controlled Trial
Mogelijks vind je deze artikels ook interessant