Universiteit British Columbia publiceert studie over MindUp project voor jongeren van Goldie Hawn

Goldie Hawn is de bekende Amerikaanse actrice die met haar hoofdrol in de film “Private Benjamin” een Oscarnominatie verdiende. Daarvoor won ze al een Academy Award en een Golden Globe voor haar rol in Cactus Flower (1969). In 2005 bracht ze haar autobiografie uit met als titel “A Lotus Grows in the Mud.”

De ondertussen 65-jarige actrice is ook heel actief in de mindfulness-scene en met haar (The) Hawn Foundation ontwikkelde ze een mindfulness social learning project MindUp. In dat programma krijgen jonge studenten verschillende mindfulness-technieken aangeleerd en bewegingsoefeningen. The University of British Columbia (UBC) onderzocht de effectiviteit van Hawn’s MindUp programma op jonge studenten. Het team van onderzoekers bestond onder anderen uit neuro-wetenschappers, een kinderarts, ontwikkelingspsychologen en onderwijsdeskundigen.

Eerste wetenschappelijk onderzoek dat het effect van mindfulness peilt bij kinderen

Er zijn inmiddels heel wat binnen- en buitenlandse onderzoeken gedaan naar de effecten van mindfulness. Volgens professor Kimberly A. Schonert-Reichl is deze studie echter de eerste die de effecten van mindfulness technieken op het welzijn van kinderen  zo uitvoerig test. Het onderzoek werd onderbouwd met zowel biologische als neurologische testen. Andere studies zijn op heden vooral gericht op volwassenen volgens haar. Schonert-Reichl is tevens interim-directeur van het Human Early Learning Partnership , een samenwerkingsverband  dat interdisciplinair onderzoek levert.

Enhancing Cognitive and Social-Emotional Development Through a Simple-to-Administer