Itam werd opgericht in 2004 door Björn Prins. Hij is psycholoog en doctoraatonderzoeker aan UGent en schreef een aantal boeken over mindfulness, heartfulness en de toepassingen er van in een professioneel leven. Naast psychiater Edel Maex en dokter David Dewulf mag hij één van de gangmakers van mindfulness genoemd worden in Vlaanderen. Itam is een  een belangrijke speler en een mindfulness pionier in Vlaanderen samen met de organisaties van Edel Maex en David Dewulf. Al sinds 2004 traint Itam zowel particulieren als bedrijven op een wetenschappelijk gegronde, no-nonsense manier.


Omdat de laatste jaren er een duidelijke trendverschuiving merkbaar blijkt te zijn gaat Itam zich nu opsplitsen in 2 twee organisaties die zich elk specialiseren op een doelgroep.

Particuliere personen zijn in eerste instantie op zoek naar persoonlijke zelfzorg. Bij bedrijven daarentegen stijgt de vraag naar een duidelijk onderbouwde totaalaanpak die geïntegreerd is in Human Resourses (HR).

Mindfulme.be en Itam.be

Om beide doelgroepen met een specifieke focus te kunnen ondersteunen, wordt Itam opgesplitst in Itam voor de bedrijven (itam.be) en Mindful Me voor de particuliere klanten (mindfulme.be).

Björn Prins: “We zien een opmerkelijke evolutie. Zowel bedrijven als individuen willen bewust aan hun mentale gezondheid werken. Een mentale start-to-run is in deze tijden even belangrijk geworden als een fysieke start-to-run. De vraag om mindfulness in te zetten als preventief middel tegen stress en burn-out bij bedrijven is sterk aan het stijgen. De effectiviteit van mindfulness is ondertussen ook geen kwestie meer van geloof. Het is een wetenschappelijke aandachtstraining die wereldwijd ondersteund wordt door meer dan 5.000 wetenschappelijke publicaties met een effectiviteit van 76%. Bovendien wordt mindfulness steeds meer geïntegreerd in de neurowetenschap. Door het brein in kaart te brengen, wordt het effect van mindfulness meetbaar en worden de evoluties in delen van de hersenen effectief zichtbaar.”

Itam – evidence based, human approach voor bedrijven

35 procent meer productiviteit, 45 procent meer veerkracht zijn een paar van de reële prestatie-indicatoren (KPI’s) die een bedrijf wenst te behalen. Daarom zet Itam in – in overleg en integratie met de HR-afdeling – op stressreductie die de betrokkenheid, de hogere werkefficiëntie en de verbindende communicatie stimuleren. Toonaangevende internationale studies zijn het er inmiddels over eens: ‘Mindfulness is een ideale buffer tegen burn-out. Het is een antidotum voor het onbewust werken op automatische piloot. Het is een tijd- en kostenefficiënte interventie.’
Itam traint werknemers en leidinggevenden om dicht bij hun kern te blijven en de mentale flexibiliteit te ontwikkelen om duurzaam te groeien. Hierdoor stijgt het menselijk vermogen van de onderneming. De groei van een bedrijf is immers onlosmakelijk verbonden met de groei zijn mensen. Via unieke leiderschapsprogramma’s die focussen op de KPI’s van de organisatie bouwt Itam mee aan een cultuur van succesvol vertrouwen.

Mindful Me – zelfzorg voor iedereen

Zelfzorg werd de laatste jaren een prioriteit bij steeds meer individuen. De roep naar een evenwichtige balans tussen werk en privé klinkt steeds luider. De toenemende werkdruk, het altijd en overal bereikbaar moeten zijn en het stijgende verwachtingspatroon liggen aan de basis van verhoogde stress, overmatig piekeren en allerhande fysieke en mentale klachten die ermee gepaard gaan. Die hebben niet enkel een impact op de persoon zelf, maar ook op de verbindingen met anderen.

Mindful Me stelt zich tot doel om ‘Me-Time’ om te buigen naar ‘We-Time’. Door zorg te dragen voor zichzelf en in zichzelf te kijken naar wat er leeft, kan men ook preciezer, bewuster en beter zorg dragen voor de omgeving. De missie van Mindful Me wordt gedragen door een team van 20 professioneel opgeleide trainers die elke deelnemer op een no-nonsense manier begeleiden in de zoektocht naar meer evenwicht en veerkracht.

Op de nieuwe website van mindfulme.be vind je heel wat informatie om mindful in het leven te staan. Prominent aanwezig is de grote knop om per direct een gepaste opleiding te vinden in je buurt. Heel erg handig!

Even leuk en handig zijn de gratis oefeningen van je “mental run”, te vinden hier.

Itam

Bjorn Prins itam lezing

Over Björn Prins (oprichter)

Psycholoog en psychotherapeut Björn Prins is de grondlegger en bezieler van Itam. Als doctoraatsonderzoeker in Experimenteel Klinische Psychologie aan de Universiteit Gent en curriculumvoorzitter van het postgraduaat ‘The Human Approach’ aan de Arteveldehogeschool te Gent, werkt hij actief mee aan het wetenschappelijk onderzoek rond mindfulness.

Een overzicht en boekbesprekingen van de boeken van Björn Prins. Bekijk het overzicht hier.