Hoe meer je gestrest bent hoe moeilijker het lijkt om er instant van af te komen. Dat een meditatie je zal helpen is zéker. Maar het is bekend dat dit niet altijd evident is voor iedereen net tijdens stressmomenten. Gelukkig bestaan er een paar handige trucjes om even terug vanuit een te drukke mindset naar beneden en terug in je leven te komen.

Tip 1: Vertraag

Vertragen! Wat momenteel je activiteit ook is, doe het letterlijk meteen een stuk trager.
Of je nu aan het praten, typen of zelfs autorijden bent. Verlaag je tempo.
Je hersenen zullen proberen na te bootsen wat je lichaam aan het doen is. Als we langzamer gaan bewegen, gaat onze geest ook in een kalme modus en begint die je gestreste gedachten af te koelen.

Tip 2: Doe iets eenvoudigs

Eigenlijk maakt het niet uit wat. Als het maar eenvoudig is en je zeker géén extra spanningen bezorgt. Het kan een wandeling zijn, de vaatwas ledigen, een beetje onkruid wieden, … Ook een boek of magazine lezen, of foto’s bekijken verminderen instant je stress.

Tip 3: Stop met multitasken

Wat men ook moge beweren en hoe verleidelijk het ook lijkt: multitasken is nefast voor stress. Het is wetenschappelijk bewezen: wanneer we aandacht aan één ding tegelijk besteden is de drukte van onze geest omgekeerd evenredig. Je focus én rendement per saldo worden … hoger. Kortom: je productiviteit is hoger, je maakt minder fouten én je hebt minder stress.

Tip 4: Anti stress oefening in 2 minuten

Deze oefening ontspant letterlijk je lichaam. Stress zorgt voor pijnlijke schouders, pijnlijke nek en een gespannen lichaam. Je lichaam kan je actief verzachten. Een bad of douche nemen is super, maar niet aangeraden op je werk :-) Maar ook op je werkplek kan je in een paar minuten ontspannen: Neem regelmatig een moment om de schouders en de borst te strekken. Doe wat grote bewegingen met je schouders. Beweeg je hoofd heen en weer. Sta regelmatig eens rechtop en zak een paar keer door je knieën. Het zou niet mogen dat men je hierop aankijkt. In Oosterse landen is het dagelijkse en zelfs verplichte kost op het werk.

tips tegen stress

Meer tips en oefeningen

Dit is wat stress met je doet

Deze boeken zijn mogelijks interessant voor jou

Bron: TedEd