Gelukkig zijn, het klinkt simpel maar in de praktijk is het dikwijls wel  complexer . Hoe vaak heb je gedacht: Als ik dat doe, dan word ik gelukkig? Of: Als ik die droom waarmaak, dan komt het geluk vanzelf? Het lijkt soms alsof geluk iets onbereikbaars is, of iets dat komt als je alles in je leven perfect regelt. Maar zo werkt het niet. Gelukkig zijn gaat niet over méér willen of steeds zoeken naar iets nieuws. Geluk zit vaak in kleine dingen en in hoe je kijkt naar je leven.

Geluk is nochtans geen ingewikkeld concept. Het zit ‘m vaak in dagelijkse keuzes die voor iedereen haalbaar zijn. In deze post vertellen we je wat volgens onderzoeken en ervaringen van mensen de vier belangrijkste ingrediënten van geluk zijn.

En het leuke is: je hebt er geen geld, dure spullen of exotische reisplannen voor nodig.

Het zijn eenvoudige pijlers die direct toepasbaar zijn in je dagelijkse leven. Laten we kijken wat die basis-ingrediënten zijn.

1. Focus op wat je hebt, niet op wat je mist

Dankbaarheid, dat is het woord.
Sta er eens bij stil: Hoe dikwijls denk je na over dingen waar je blij mee bent? Bijna nooit sta je er bewust bij stil. We hebben namelijk de neiging om eerder gefocust te zijn op wat we nog niet hebben bereikt of wat ontbreekt. Maar echte dankbaarheid draait om het zien van wat er al ís. En dat kan in heel kleine dingen zitten. Denk aan de warmte van de zon op je gezicht, een praatje met een vriend(in), het feit dat je gezond bent, of een lekkere maaltijd tijdens een drukke dag. Zelfs op moeilijke dagen kun je vaak iets kleins vinden waar je dankbaar voor bent. En wees zeker: het helpt in je mindset!

Dankbaarheid is eigenlijk een oefening. Net zoals je je spieren moet trainen om sterker te worden, kun je ook je ‘dankbaarheidsspier’ oefenen. Een simpele manier is een lijstje maken. Schrijf eens een paar dingen op waar je blij mee bent, iedere avond bijvoorbeeld drie. Dit helpt je om met andere ogen naar je dag te kijken. Je zult merken dat je door deze kleine oefening positiever gaat denken en meer oog krijgt voor alles wat goed gaat in je leven.

Zelf doe ik dat ’s avonds in bed. Ik probeer zo veel mogelijk dingen op te noemen waarvoor ik dankbaar ben.

2. Omring je met positieve mensen

Eén ding hebben álle gelukkige mensen met elkaar gemeen: ze voelen zich verbonden met anderen. Mensen om je heen maken een groot verschil in je leven. Denk aan familie, vrienden, collega’s of buren, … Een goed gesprek, samen lachen, elkaar helpen als het even tegenzit: dit zijn precies de dingen die je een goed gevoel geven. Meer nog, als je zelf anderen helpt bevordert dit je eigen geluksgevoel.

Misschien heb je niet veel contacten. Tegenwoordig voelt het soms alsof populair zijn of een grote vriendengroep hebben de norm is, maar laat dat je ook niet beïnvloeden. Het gaat veel meer om de kwaliteit dan om de kwantiteit van je contacten. Zelfs één echte vriend(in) waarmee je open kunt praten, heeft al een enorme impact op je geluksgevoel.

Hoe kun je die verbondenheid versterken? Het begint met tijd maken voor mensen die belangrijk voor je zijn. Leg je smartphone weg tijdens een gesprek, luister écht naar de ander, toon interesse in hun dag en wees niet bang om zelf ook dingen te delen. Een goede vriend doet op zijn of haar beurt hetzelfde voor jou. Door aandacht te geven en genomen tijd te investeren, worden je relaties sterker en zinvoller, wat een blijvend positieve invloed heeft op je geluksgevoel.

Eenvoudig uitgelegd … voor kinderen :-)

We doen een poging in normale in eenvoudige taal een aantal tips te geven om je gelukkig te voelen in het leven. Een uitleg voor kinderen vertelt hetzelfde in 2 minuten. Mooi gedaan van Merijn Ruis!

3. Leef NU, niet in het verleden

Je hoort weleens over “Leven in Het Moment” of “Leven in het Hier en Nu”
Veel mensen brengen hun tijd ofwel piekerend door over het verleden, óf maken zich Nu al over wat nog komt. Je zadelt jezelf met dat piekeren op met zware gedachten. Maar als je daar goed over nadenkt, is er maar één moment waarin je echt leeft, en dat is nú. Geluk zit vaak in kleine momenten, maar we zien ze niet altijd als we met ons hoofd ergens anders zijn. Bijvoorbeeld: tijdens een wandeling ben je misschien wel fysiek buiten, maar met je gedachten loop je mogelijks met problemen over je werk, relatie, problemen van vroeger, piekeren over de toekomst … Het gevolg? Je mist de frisse lucht, de vogels die fluiten, of het plezier van het bewegen zelf.

Mindfulness is een term die je hiervoor vaak hoort (en die klinkt misschien wat zweverig), maar in feite betekent het gewoon: je aandacht brengen naar wat je op dit moment aan het doen bent. Dat kan je trainen door regelmatig even stil te staan bij wat je doet. Bijvoorbeeld: voel hoe je voeten de grond raken terwijl je loopt, proef bewust wat je eet, luister écht naar muziek, of neem de tijd om je ademhaling rustig te voelen.

Hoe vaker je dat doet, hoe meer je zult merken dat geluk geen groot doel is, maar iets dat in de dagelijkse momenten al te vinden is.

4. Doen wat er toe doet

Het betekent in feite “betekenisvol leven”. Deze laatste tip op de lijst heeft alles te maken met de vraag: Waar leef ik eigenlijk voor? Het klinkt misschien als een zware vraag, maar iedereen heeft een reden nodig om ’s ochtends op te staan en ergens aan te werken. Het idee dat wat je doet waarde heeft, geeft energie en voldoening. Dit betekent niet dat je een wereldberoemde artiest moet worden of iets groots moet uitvinden. Het kan net zo goed gaan om kleine, maar betekenisvolle dingen, zoals iemand helpen of een hobby waarin je je passie kwijt kunt.

Betekenisvol leven betekent simpelweg dat je de dingen doet die voor jou belangrijk zijn. Misschien houd je van koken en maak je andere mensen blij met je gerechten. Of je houdt ervan om vrijwilligerswerk te doen bij een sportclub, of misschien steek je veel tijd in het grootbrengen van je kinderen. Wat het ook is, als het jou een gevoel van waarde geeft, dan draagt het bij aan je eigen geluk. Het mooie aan betekenisvol leven is dat het helpt om door moeilijke tijden heen te komen, omdat je weet waarvoor je het doet.

Samenvatting: Kleine Dingen, Groot Geluk

Geluk is geen magische formule, maar het zijn vaak simpele dingen die het verschil maken.
Dankbaarheid leert je om te kijken naar alles wat al goed is in je leven, hoe klein ook.
Verbondenheid zorgt voor warme relaties met mensen die je steunen en doen lachen.
Door in het moment te leven kun je genieten van kleine, prachtige details die anders aan je voorbijgaan.
En betekenis vinden in wat je doet, geeft je energie en een doel om elke dag mee aan de slag te gaan.

Dit zijn geen complexe filosofieën of onpraktische ideeën.

Het zijn makkelijk te begrijpen ingrediënten die je direct in je dagelijkse leven kunt toepassen.
Geluk is niet iets dat buiten jezelf te vinden is, het zit van binnen.
Het mooie is dat je hier zelf actief aan kunt werken.
Begin klein, probeer één van deze vier tips op te pakken en bouw van daaruit verder.
Soms zit groot geluk juist in de meest simpele stappen.

Deze boeken hebben we gelezen en zijn aan te raden

Mudita vzw ontvangt een kleine vergoeding hierdoor. U helpt ons hiermee onze site in de lucht te houden.
Uw aankoopprijs is identiek als u rechtstreeks bestelt.
Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou

Deel je mening

Heb je interessante of leuke links die je wil delen ?
Of wil je gewoon je mening kwijt?
Een nuttige aanvulling? Graag!
Schrijf hieronder je bericht (e-mailadres niet verplicht).