Druk, druk, druk, dit is dikwijls het argument dat ons weerhoudt om aan mindfulness te doen of om te mediteren. Gedurende de dag bewegen velen van ons zo snel, soms fysiek, maar bijna steeds mentaal.

We werken allemaal zo hard om ergens te komen dat we mogelijks vergeten eens “aan te komen”.

En in ’t weekend zijn er soms ook terug andere prioriteiten zoals de kinderen of gewoon de behoefte lekker eens niets te doen. Hey, niemand kan je dit kwalijk nemen. Juist integendeel, de meesten onder ons kennen dat gevoel.

Mindfulness of meditatie hoeft niet altijd te passen in een strak schema of een hap uit je “tijd-budget” te nemen.
Tijdens een cursus leerde ik mijn gedachten te trainen om aanwezig te zijn of te landen terwijl ik gewoon wandel.

Mindfulness On-the-Go

1. Waarderen dat je geluk hebt te kunnen wandelen

Niet iedereen heeft dit geluk. Weet je nog hoelang het als peuter duurde om zonder vallen te leren lopen? Dagen, weken? Of een maand? En vandaag zijn je benen en voeten de onbezongen helden die je dag in dag uit van hot naar her brenden. Bedank je benen voor al hun inspanningen. (En nee! Dat is helemaal niet zweverig!)

2. Verbinden met de grond

Breng je aandacht naar de sensaties van je voeten en benen als je hiel de grond aanraakt. Merkt op dat daarna de bal en basis van de voet, dan de tenen, en dan heffen ze op. Je kan tegen jezelf zeggen: “hiel, voet, tenen, tillen.” Dit is een manier om verbinding te maken met de actie van het lopen in het huidige moment.

3. Gebruik al je zintuigen

Loop iets langzamer en begin je bewustzijn voor al je zintuigen één voor één te openen. Het vergt concentratie die je normaal niet gebruikt tijdens het wandelen. Wandelen doen we nu eenmaal op automatische piloot.

Kijk wat er om je heen te zien is, alsof je voor de eerste keer ergens bent. Spits je oren en wees opmerkzaam voor alle geluiden. Wat hoor je? Ruik de lucht. Proef de lucht of wat er ook in je mond is. Welke geur ervaar je? En voel je warmte, koelte, of wind op je wangen? Stop dan even en kijk of je alle zintuigen kunt gebruiken.

4. De hulpzin

Neem bijvoorbeeld een paar stappen en zeg tijdens een ademhaling tegen jezelf: “Ik adem in, ik ben aangekomen, uitademen, ik ben thuis” of “Adem in, ik kalmeer mijn lichaam, adem uit, ik ontspan”.

Zo een wandelmeditatie kan je elke dag doen zonder dat het je extra tijd kost. En toch geef je je mentale gezondheid een ferme boost.

Mindful wandelen kan je doen tijdens het wandelen van de ene naar de andere plek op je werk. In de gangen of tijdens een pauze. Of gewoon op weg naar huis of naar je auto. Zelf doe ik het frequent op de parking van een grootwarenhuis op weg naar de ingang.

De switch van druk-druk naar mindful

Wanneer het in je opkomt dat je je (weeral) naar huis haast om je te ontspannen, of je druk maakt in een file zeg dan gewoon tegen jezelf: “haasten, haasten, haasten. Ik neem een mindful moment”. Vervolgens, bij aankomst en bij het uitstappen doe je al dan niet kort deze wandeling van de auto naar je bestemming. Dit op zichzelf verbreedt de ruimte tussen stimulus en reactie waar bewustzijn en keuze ligt. Idem dito als het gewoon op het werk, of thuis wat te veel wordt. (Kopfoto credits: Revac)

Andere vormen

Tuurlijk zijn er -tig vormen van wandelmeditatie.

Als je meer tijd hebt kan je een mooie wandeling maken in de natuur en ook hier met aandacht een meditatie van maken.

Hiernaast staat een korte video van het interview met Nanette Kant in het maandblad Happinez (2016) waarin zij in drie minuten vertelt over hoe zij een wandelmeditatie in de natuur ervaart.

Wandelmeditatie in de natuur

Stel je voor hoe de komende dagen, weken en maanden zouden zijn als je mindfulness iets vaker zou beoefenen.
Zoals altijd: deel je gedachten, inzichten en vragen hieronder. Zo maak je ons allemaal deelgenoot van jouw ervaring.

 

Meer oefeningen

Tip !

Mieke gebruikt de gratis meditaties van Edel Maex ( hier ) die zij downloadt op haar smartphone om op een vrij moment ergens al wandelend te beluisteren.

Meer oefeningen
Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou