In een onderzoek van Ranjana K. Mehta (Professor aan het department of Environmental and Occupational Health van de School of Rural Public Health, Texas A&M University)  en co-auteur Professor Raja Parasuraman (professor of psychology aan de George Mason Universiteit in Virginia)  werd de interactie tussen fysieke en mentale inspanning met de hersenen bestudeerd.

Het onderzoek werd in feite op 23 oktober 2013 gepubliceerd in Human Factors: “The Journal of the Human Factors and Ergonomics Society”.

De studie toonde aan dat als er tegelijk mentale en fysieke inspanningen zijn, er een specifiek gebied geactiveerd wordt: de prefrontale cortex (ook wel PFC genoemd). Dit kan er toe leiden dat het lichaam veel sneller vermoeid is dan dat er alleen (eenzelfde) fysieke inspanning gevraagd werd.
Zo toonden de onderzoeksresultaten  aan dat het zuurstofgehalte in het bloed van de prefrontale cortex na de combinatie van fysieke en mentale inspanning lager was dan het zuurstofgehalte gemeten bij uitsluitend lichamelijke inspanning. Het onderzoek werd gevoerd bij twaalf testpersonen.

Over Ranjana Mehta:

Ranjana K. Mehta is assistent-professor in het Department of Environmental and Occupational Health aan de Texas A & M University.  Voordien was ze assistent-professor in the Departments of Cognitive and Learning Sciences and Kinesiology and Integrative Physiology in de  Michigan Technological University

Ranjana Mehta onderzoekt vooral de mogelijke invloeden met betrekking op taken die gelijktijdige fysieke en cognitieve verwerking vereisen.

Bronnen:

Effects of Mental Fatigue on the Development of Physical Fatigue. A Neuroergonomic Approach : Link naar samenvatting van het onderzoek.

Link naar de volledige tekst van het onderzoek (inschrijving nodig)