Gelukkige mensen zijn creatiever, alerter, productiever, lossen sneller problemen op én leven langer. Waar ligt die handleiding weer ?
(Fotocredits: Gratisography-Pexels)
Positieve gedachten en positief denken
bevorderen de hersengroei en versterken of genereren nieuwe synapsen in je prefrontale cortex, dewelke dient als een soort hypercentrum voor je hersengeestfuncties.
Vreugdevolle gedachten en positief denken verminderen de productie van cortisol en verhogen de aanmaak van serotonine.
Cortisol is een stresshormoon, net als adrenaline. Als je lichaam stress ervaart, wordt er als eerst adrenaline aangemaakt.
Serotonine is één van de neurotransmitters die een positieve invloed uitoefent op diverse delen en functies van het menselijk lichaam. Het zorgt voor welbehagen. Serotonine wordt daarom dikwijls het gelukshormoon genoemd.
Gedragswetenschappers
Het is uiteraard een interessant studiegegeven. Hulpverleners en wetenschappers zijn het eens: optimisme bevat zeer veel wenselijk cognitieve en emotionele elementen. Optimistische personen overwinnen problemen op een natuurlijke wijze. Ze hebben doorgaans een beter humeur en een tegenslag of een onaangenaam voorval zien ze als iets tijdelijks.
Hoe maak je jezelf gelukkig (4,5 min)
Goed nieuws ! Je kan je hersenen trainen om negatieve gedachten te onderdrukken en om eerder positieve gedachten te induceren. Ook in een 8-weekse mindfulness training krijg je hieromtrent heel wat inzichten en een heuse toolbox. Maar uiteraard is er ook veel lectuur te vinden.
Het verschil tussen optimisten en pessimisten: maak zelf het verschil !
Een paar tips:
1. Maak een gewoonte van een glimlach op zijn tijd
Kleef (bijvoorbeeld) een rode bol op het stuur van je wagen of fiets. Iedere keer dat je oog er toevallig op valt: glimlach!
Het helpt echt je humeur te veranderen en stress te verlichten.
2. Gedachten zijn geen feiten
Als er je iets onaangenaams overvalt probeer het eens nuchter en van een andere kant te bekijken. Soms nemen negatieve gedachten je mee in een negatieve spiraal die de zaken (nog) erger maken. Soms moet je accepteren dat je aan sommige zaken niets kan veranderen.
Het kan helpen om ergens een plaats te zoeken om vijf minuutjes een ademfocus te nemen en daarna rustig de zaken te overzien.
3. Help iemand
Een instant geluksbrenger!
4. Sluit je dag positief af
Maak tijd om 10 zaken op te noemen (bijvoorbeeld in je bed voor het slapen gaan) die je gelukkig maakten of waar je dankbaar voor bent.
5. Bouw regelmatig een meditatie of yoga-oefening in in je dagelijks leven
Artikel: gratis meditatiesAnders omgaan met gedachten
We schreven eerder al een interessant artikel met video en met vier bruikbare oefeningen voor iedereen en die je écht helpen een andere mind-set aan te leren.
Hier is het artikel Anders omgaan met gedachten
Dr. David Dewulf schreef ook een leuk boek met een gratis cd. De inhoud en de boekbespreking van “Mindful gelukkig- vreugde meditaties” vind je hier.
Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou
Van angst naar zelfvertrouwen
Angst kan verschillende fysieke, emotionele en cognitieve reacties teweegbrengen. Zelfvertrouwen daarentegen kan een belangrijke rol [verder]
Heb ik stress? Bepaal je stressniveau!
Een beetje stress kan geen kwaad. Maar als stress te veel en te lang aanhoudt treden [verder]
Hoe verminder je stress? Luister naar je lichaam
Voel je je vaak gestrest? Heb je moeite om te ontspannen te midden van de dagelijkse drukte? Misschien heb [verder]
Geef een reactie