Het lijkt contradictorisch: een app gebruiken om zen te worden, te ontstressen of om aan mindfulness te doen in dit geval. Maar deze “Mindfulness Coach” kunnen we volmondig aanraden!

De situatie

Grofweg 30% van de bevolking in België en Nederland kampt met psychische problemen en zowat een derde daarvan zoekt effectief professionele hulp. Niet alleen de drempel naar een hulpverlener kan een hindernis zijn, ook de wachttijden zijn veelal groot. In België heb je ook nog een zwaar financieel aspect dat daar boven op komt.

In deze digitale tijden is het natuurlijk normaal dat er een app bestaat voor alles en nog wat. En dus ook om zen te worden, te ontstressen, te ontspannen, te focussen, te gaan slapen en veel meer.

E-mental health apps zijn applicaties op je Android of iPhone die je helpen me je psychische gezondheid. Deze gezondheidsapps zijn trendy, toegankelijk en goedkoper dan een sessie bij de psycholoog. Logisch dus dat ze aan een forse opmars bezig zijn.

100 % gratis app

“VGZ Mindfulness Coach” is een app die de Nederlandse zorgverzekeraar VGZ 100 % gratis ter beschikking stelt. De app is beschikbaar voor Android en Ios in de desbetreffende stores.

We bekeken de mogelijkheden, het gebruiksgemak en vooral of zo’n app wel zin heeft als mindfulness begeleider.

Het filmpje hiernaast geeft alvast een indruk. Let op de aangename stem halfweg!

Video (1:37min)

Veel mogelijkheden

De app van VGZ draait al een tijdje mee en werd vorig jaar vernieuwd.  Een paar maand geleden kwamen ook nog eens een pak nieuwe oefeningen bij. De missie is om je op een laagdrempelige manier mindful te laten worden.

Hiertoe kan je een programma volgen van vijf weken met 25 oefeningen. Als je wil dan plant de app deze oefeningen dagelijks voor je in. Handig!

Momenteel heb je een keuze uit 42 oefeningen, en krijg je er nog eens 15 bovenop dus een totaal van 57 oefeningen. Super handig is dat je deze kan filteren. Je kan kiezen uit oefeningen van 2 tot 40 minuten, of je een voorkeur hebt in een mannen of vrouwenstem, welke doel je wil bereiken (mindfulness/ontspanning/visualisatie) en in welke houding (zittend/liggend/staand) je de oefening wil doen.

VGZ mindfulness coach is ...

een handige gratis app inclusief een vijf weken durendmindfulness programma dat je kan inplannen.
Bovendien zijn er veel extra oefeningen die je kan filteren naar eigen keuze.

In de app vind je ook nog algemene informatie en leuke weetjes over mindfulness. VGZ stelt dat de app uitdrukkelijk niet bedoeld is als vervanging van een consult of een behandeling bij een arts of andere zorgverlener.

Zelf gebruik ik deze app veelvuldig in mijn dagelijks leven. De korte oefeningen heb ik aangemerkt als favoriet zodat ik die snel kan oproepen als ik ergens behoefte heb tot rust of concentratie. Ook de 15 nieuwe oefeningen met de vrouwenstem waren een welkom geschenk. Een must-have dus voor je Android of iPhone !

Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou