Mindful driving is de meest laagdrempelige en gemakkelijke manier om aan mindfulness te doen. Bonus: mindfulness in je auto beoefenen voorkomt of bevrijdt je van stress en het zorgt voor de best mogelijke start van je werkdag. Lees vooral verder!

Weg met de automatische piloot

Het is nog niet zo ver dat we er een automatische piloot in onze cockpit zit, maar meestal zijden we er wel op. Zeker tijdens het woon-werk verkeer. We foeteren ons meestal een weg van de ene file naar het andere rode licht. Maar het kan dus ook anders. Je hebt geen meditatiekussen nodig, we gaan niet mediteren, we gaan gewoon heel bewust aanwezig zijn.

Als je er zin in hebt die dag kan je hard genieten van een leuke deun (Tip: de foute muziek CD’s) of al multitaskend je tijd invullen met handvrij telefoneren. Voor mezelf vond ik de muziek, het getelefoneer en het verkeer juist een versterkende factor zodat ik toch redelijk gespannen op mijn werk arriveerde.

Ik begon met regelmatig de radio en mijn telefoon uit te zetten en zeer actief mijn aandacht te brengen naar alles rond om mij: het verkeer, de auto’s en fietsers, de omgeving, de geuren, de bomen, de mensen. Ik begon me bewust te worden van al hetgeen dat er langs mijn weg kwam. Al jaren. Ieder dag werd ik opmerkzaam voor nieuwe zaken. Een rood licht diende inmiddels niet meer om tegen te foeteren tot het zeker 10 seconden vroeger groen werd maar juist als rustpunt om rondom mij te observeren.

“Ademen” en al je “sensoren” aan het werk.
Ik verzeker je: het geeft rust.

Vooruit met de geit

Méér dan hierboven beschreven is “Mindful Driving” niet. Maar voor wie toch van lijstjes houdt en alleen in de wagen rijdt:

Schakel je radio en je telefoon uit

Niet luisteren naar muziek, reclame, nieuws, telefoon of andere zaken die je aandacht vragen vergroten je bewustzijn. In het begin kan het wat raar zijn, maar je zal direct merken dat je rustiger en meer geconcentreerd bent.

Zet je eigen sensoren aan

Met de vrijgekomen aandacht zet je je ogen, je oren en zelfs je neus aan het werk. Je wordt opmerkzaam voor heel wat meer zaken dan vroeger. Vergeet vooral niet er van te genieten.

Verlaag je snelheid tot net onder de maximum snelheid

Meestal gaan we er net boven, en dat kleine beetje meer bezorgt je een zekere vorm van gespannenheid maar nul komma nul winst.

Vertrek en kom aan met een rustmoment

Voor je vertrekt of uitstapt is het een goed idee om gedurende een kort moment te focussen op je adem. Adem rustig een paar keer in en uit.

Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou

Deel je mening

Heb je interessante of leuke links die je wil delen ?
Of wil je gewoon je mening kwijt?
Een nuttige aanvulling? Graag!
Schrijf hieronder je bericht (e-mailadres niet verplicht).