In een zakelijke, commerciële setting lijkt mindfulness tegenstrijdig aan productiviteit en doelen bereiken.

Op het eerste zicht lijken zaken zoals “leven in het heden”, “mindful communiceren”, en “niet multitasken”, om er maar enkele te noemen, productiviteit en het bereiken van doelen potentieel te hypothekeren.

Ondertussen is wetenschappelijk bewezen dat mindfulness en stressreductie sleutels kunnen zijn voor succesvolle en dynamische mensen binnen en buiten de zakenwereld. Het helpt velen om hun doelen te bereiken én meer van het leven te genieten terwijl ze dit realiseren.

Single-Tasking is het nieuwe multitasking!

Het blijkt dat jezelf focussen op wat je NU aan het doen bent, je richten tot dat ene wat je nu doet en je hierbij voor 100 procent geven véél effectiever is dan multitasken. Je bent -overall gemeten- productiever als je mindful bent. Bovendien helpt mindfulness tegen stress en spanning. Twee factoren die op zich al ontegensprekelijk oorzaak zijn van verlies van je focus en minder productiviteit.

De komende maanden plaatsen we op deze site interviews met bekende en minder bekende mensen, CEO’s en andere drukke mensen die met de lezer hun ervaring met mindfulness in hun drukke, competitieve wereld willen delen.

In afwachting geven we jullie alvast een paar eenvoudige tips om mindful te blijven in een druk leven:

1. Luister met aandacht

Iedere keer als je met iemand communiceert kan je mindfulness oefenen. Blijf met je volledige aandacht bij het gesprek. Laat je niet afleiden door gsm of email. Luister met aandacht naar je gesprekspartner en toon interesse. Antwoorden doe je best met een antwoord in plaats van met een reactie. Je gesprekken zullen vruchtbaarder zijn en je gesprekspartner zal de welgemeende aandacht weten te appreciëren.

2. Je adem als anker

Je ademhaling heb je altijd bij jou. Je adem is je anker in mindfulness. Het is één van de beste oefeningen, zoniet de beste, voor drukke mensen. Zelfs op drukke momenten kan je even inchecken bij jezelf en je focussen op je ademhaling. Je leert het gebruiken in een van de eerste lessen van een mindfulnesstraining.

3. Single-tasken is effectiever

Focussen op wat je NU aan het doen bent, je richten tot dat ene wat je nu doet en je hierbij voor 100 procent geven veel effectiever is dan multitasken. Maar ook bijvoorbeeld bij het autorijden. Gebruik de tijd in de auto om je gedachten kalm en je brein leeg te maken. Bellen of sms-en zijn niet alleen gevaarlijke maar ook nefast voor je aandacht.

4. Wind je niet op voor nutteloze zaken die je niet kan veranderen

Ook hier illustreren we even deze stelling met autorijden. Snel je van de ene naar de afspraak dan ken je ongetwijfeld dat machteloze gevoel als je voor een stoplicht staat of achter een landbouwvoertuig rijdt. Heb je al eens gemeten hoeveel sneller een rood licht op groen springt als je er tegen foetert en je opwindt?

5. Bouw dagelijks een “stop de tijd” moment in.

We zijn gewoon altijd bezig te zijn, altijd dingen te doen met een bedoeling. Eens niets doen is voor veel mensen tijdverlies en volstrekt onzinnig. Focussen op je ademhaling, de zaken om je heen observeren en je comfortabel voelen met de stilte als die er is.Vijf minuten (echt) niets doen kan je echter (terug) veel rust geven. Geniet van het moment. De meest succesvolle mindful mensen bouwen ondanks hun drukke leven één of twee dergelijke momenten in per dag. Vijf minuutjes ’s middags en een kwartiertje ’s avonds kunnen een wereld van verschil betekenen om een hectische tijd het hoofd te bieden. Je verliest geen tijd, maar wint er mee.

Mogelijks vind je deze artikels ook interessant