Er zijn al honderden boeken en wellicht evenveel studies verschenen over burn-out. En er zijn er hele goeie bij die echt iets kunnen betekenen om de negatieve spiraal te doorbreken. Zo kan mindfulness bijvoorbeeld zeker een oplossing bieden voor herval. Maar zit iemand diep, te diep dan kan bij een intake gesprek de trainer beslissen dat het op dat ogenblik nog niet het goede moment is en je doorverwijzen naar een andere zorgverlener. Iemand die aan het verdrinken is leer je ook niet eerst zwemmen natuurlijk.
Op onze blog zal je dus al zéker niet dé allesomvattende oplossing vinden.
Wél kunnen onderstaande 4 krachtige en uitvoerbare tips je helpen te landen en de negatieve spiraal te doorbreken.
1. Zoek hulp bij een passende zorgverlener
In deze best heftige periode is het moeilijk je hoofd en gedachten te ordenen en je daarbij laten helpen is helemaal geen schande. Integendeel zelfs. Zo kan je met een professionele begeleiding wellicht het heft sneller terug in handen te nemen. Een psycholoog of een psychiater is altijd aangewezen. Weet je niet waar je terecht kan vraag dan advies aan je dokter.
Wat is een burnout ?
In dit filmpje krijg je in minder dan 2 minuten de basics uitgelegd (NL)
2. Zet je ambitie tijdelijk alvast on hold
Een burn-out is een sluipend gif. En je hebt er ongetwijfeld al veel over gehoord. Mogelijks sta/stond je er sceptisch tegenover zelfs. Burn-out, opgebrand. Als je het niet hebt meegemaakt dan is het zeker: jou zal het niet gebeuren. Je doet aan sport, je leeft redelijk gezond, je neemt quality-time, je hebt een mooie job en heel veel andere “normale” dingen. The sky is the limit en ik heb m’n leven onder controle. So?
Op vandaag heeft één op zeven mensen verschijnselen van een burn-out en één op vijf zelfs bij mensen onder de 35 jaar.
Een burn-out is niet het einde van alles, ook al lijkt het er soms op. Laat je professioneel begeleiden en neem de tijd. In feite is het ook een uitnodiging om anders en beter te leven. En lessen te trekken. Je zal merken dat er een aantal processen moeten doorlopen worden en je zorgverlener is best geplaatst om je hierbij te ondersteunen.
3. Word terug je natuurlijke jij
Wellicht heb je voordien hard je best gedaan om “iemand” te zijn en mogelijks was je nog bezig “met nog beter” te worden. En … bij een burn-out valt dat allemaal weg.
“Thuiskomen bij jezelf” lijkt nogal abstract. Maar het is eenvoudig in je herinnering te gaan naar vroeger. Als je moeite doet om in gedachten terug te keren naar de momenten waar je echt gelukkig was, zelfs mogelijks zonder status of carrière toen nog dan zal je op de duur kunnen oplijsten welke zaken echt belangrijk waren. Wees niet bang om terug te keren naar je kindertijd.
Je zal snel merken dat op basis van die zaken je terug wat breder kan gaan kijken en in feite nog steeds kan genieten van die dingen die je eigenlijk al lang vergeten was.
Het is heel belangrijk proces om jezelf weer te leren kennen. Om te leren over de dingen die je vroeger gelukkig maakten. Hoe meer je terug je werkelijke zelf wordt, hoe minder de behoefte om jezelf steeds weer te vergelijken met anderen of je persé te willen bewijzen.
En hoe groter het verlangen wordt om jezelf (terug) nóg beter te leren kennen.
4. Stel jezelf dé vraag
Een burn-out krijg je niet zomaar. In feite is het het moment dat je met een harde knal tot stilstand komt na een aanslepende persoonlijke crisis.
Een crisis maar nu wel met zowel een fysieke, emotionele als mentale uitputting veroorzaakt door chronische stress. Door deze aanhoudende stress worden namelijk ook continue de stresshormonen adrenaline en cortisol geproduceerd. Dat resulteert in een overbelasting van de hersenen, maar heeft ook nog andere lichamelijke gevolgen.
Om blijvend te genezen moet je lessen trekken en sommige zaken durven veranderen. Stel jezelf de vraag door te vergelijken wat je ontdekt hebt in tip drie. Leefde je naar je eigen waarheid, je eigen zelve en je eigen geluksbrengers of was je (te hard) bezig andere zaken te bereiken? Niet dat dit zomaar als foutief mag bestempeld worden.
De oorzaak zoeken kan verheldering bieden. Misschien wurmde je je op je werk zonder dat je het besefte in bochten die in feite heel pijnlijk waren. Misschien was je héél hard bezig te voldoen aan alle idealen. Misschien kan je samen met hulp uitmaken hoe je niet meer in die val trapt die leidt tot een burn-out. Overigens biedt een 8-weken cursus mindfulness je (o.a.) een koffer vol tools hiervoor. Maar misschien ook besluit je op basis van je ontdekkingen in tip drie je beter past in een andere wereld/job waar je beter tot je recht komt.
Mogelijks vind je deze artikels ook interessant
Na vakantie terug aan het werk: praktische tips voor een zen start
Na een ontspannende vakantie terug aan het werk en al stress krijgen. Herken je dit [verder]
Stress verminderen met deze mindfulness oefening: ademhalingingsmeditatie
Als je een cursus mindfulness gaat doen is een ademhalingsmeditatie zowat de eerste mindfulness oefening die [verder]
4 tips: hoe kan ik snel ontstressen ?
Hoe meer je gestrest bent hoe moeilijker het lijkt om er instant van af te [verder]
Wat is het verschil tussen relaxatie en mindfulness
Je voelt je gespannen, of ongelukkig. Je hebt het druk, je voelt een burn-out aankomen. [verder]
Doe en denk als een kat om gelukkiger te worden
Bij een kat draait het erom zich bij alles behaaglijk te voelen, maar voor ons gaat [verder]
Geef een reactie