We gaan eens kikkeren !

Een kikker is een speciaal dier. Niet alleen kan een kikker enorme sprongen maken, maar hij kan ook héél stil zitten.
Hij is dan opmerkzaam en alles wat er in en rondom hem heen gebeurt merkt hij op.

Hij zit stil en ademt. Zijn kikkerkeeltje zwelt, zijn kikkerbuikje bolt als hij ademt. Als de kikker kikkert is hij opmerkzaam en neemt hij alles op met zijn zintuigen maar reageert er niet meteen op.

Wat de kikker kan, dat kan jij ook. Het enige wat je nodig hebt is een rustig plekje voor jezelf om te “kikkeren” en Aandacht.
Even stilzitten als een kikker, ademen … en opmerken wat er allemaal in en rondom jou gebeurt. Met héél je aandacht.

Door regelmatig te kikkeren kom je weer hier, bij dit moment.
Als je merkt dat je gedachten naar andere dingen afdwalen kan je in jezelf zeggen “Oh ja, … gedachten …” en dan zachtjes je aandacht terugbrengen naar je adem.

Over de oefening

“De aandacht van de kikker” werd bedacht door Eline Snel die ook een boek schreef over Mindfulness voor kinderen (5-12jaar) en hun ouders. Binnenkort zetten we een bespreking van dit mooie boek online.

De kikkeroefening is een mindfulness oefening die voor kinderen gemakkelijk te begrijpen is. Je zal merken dat ze het graag doen.

Met de kikkeroefening kunnen kinderen hun concentratie verbeteren, leren ze minder te reageren op impulsen en leren ze hun denken en doen te bekijken. Ze lezen opmerkzaam te zijn zonder iets af te wijzen of weg te drukken.

De boeken en CD van Eline Snel zijn aanraders :