Na een verkwikkende vakantie komt ook de tijd om je  dagdagelijks werk terug aan te vatten. Was je eerder al zen dan is het de bedoeling dat je na je welverdiende vakantie niet van je sokken geblazen wordt door de taken, meetings en te beantwoorden e-mails.

Rond deze periode zou je dus al terug op kruissnelheid moeten zijn. Mocht je toch nog “je draai” niet gevonden hebben naar een gezonde workflow bieden we je graag nog een aantal tips. Wég met de post-vakantie blues!

In deel 1 kreeg je wat handige timemanagement tips om krachtig en efficiënt het hoofd te bieden aan de berg werk na je vakantie.
In deel 2 kreeg je een aantal eenvoudig toepasbare hints om (terug) mindful te zijn op je werkplek.

We ronden af met deze keer door lezers gestuurde tips waarbij je zelf kan bepalen of die ook voor jou zinvol en relevant zijn. Doe er je voordeel mee en vooral … have fun!

De berg ruimen

Zijn er nog steeds een aantal taken en zaken die je moet afhandelen van tijdens je vakantie? Maak er prioritair werk van zodat je deze “sluimerende onrust” kan elimineren uit je dagelijkse gedachten. Een stappenplan dus. Maar wat als die taken nu juist niet prioritair zijn, maar desalniettemin dus blijven liggen om “ooit” afgehandeld te worden omdat je huidige taken belangrijker zijn?

Een supertip is dan om een paar dagen extra vroeg te beginnen werken. Denk aan twee of zelfs drie uur. Die extra tijd is dan exclusief om deze ballast op te ruimen. Maak een volgorde en begin hierbij met een aantal gemakkelijke zaken zodat het lijstje direct snel slinkt. Dat geeft je een goede mind-set. Maak ook een lijst van de moeilijker of ingewikkelder zaken en plan die kordaat in. Wees in dit alles realistisch.

Mindfulness oefeningen op het werk

Je hoeft geen oefeningen van 30 minuten te doen om mindful op de werkvloer te zijn. Laten we beginnen bij de aankomst op het werk. Als je je eigen ruimte hebt kan je in alle rust een korte oefening doen. Kan het niet op het werk zelf dan lukt het misschien in de wagen, een vrije vergaderruimte of zelfs op het toilet.

Maak de intentie om niet op automatische piloot te vliegen en maak een duidelijke beslissing om vandaag met volle aandacht aanwezig te zijn en bewust te werken. Bewust werken betekent soms ook dat je een beetje langzamer werkt. Voel jezelf “alive and present” en merk op dat je hierdoor straks ook productiever zal zijn.

Belangrijk is dat je op verschillende momenten van de dag een (stille) reminder instelt. Op dat moment stel je jezelf de vraag of je deze gemaakte intentie nog steeds waarmaakt en keer desnoods met hernieuwde aandacht terug.

Die momenten zijn ook ideaal om een één- of drie-minuten ademfocus te doen.

Korte mindfulness oefeningen kan je doen in pauzes tussen taken. Kan je moeilijk de werkplek verlaten? Ook voor je collega’s zal het niet speciaal opvallen als je regelmatig eens diep ademt of stretcht.

Accepteer wat je niet kan veranderen

Het is één van de basissen in mindfulness. Steek ook op je werk geen energie in dergelijke feitelijkheden. In plaats daarvan kan je de situatie beter accepteren, leren van je fouten of mislukking, en verder gaan. Acceptatie leidt tot verandering. En vergeet vooral niet wél te genieten van je successen :-)

Leve het vakantiegevoel

Leuke vakantie gehad? Zet eens een leuk souvenir of vakantiefoto op je bureau. Ideaal om op een paar vrije seconden nog eens dat goede gevoel van de vakantie op te roepen in je hoofd.

Mogelijks vind je deze artikels ook interessant