In het artikel Na vakantie terug aan het werk: mindful tips voor een zen start (1/3) hadden we een aantal gemakkelijk toepasbare quick-wins om zonder stress van vakantiemodus terug naar werkmodus te gaan. Deze tips waren alleszins niet exclusief mindful. Feitelijk vind je deze tips in bestaande timemanagement cursussen of lifehacking artikels. Het mindful punt in deze is dat door je te focussen op het heden en op wat op dit moment echt telt je alvast op dat vlak alle andere ballast weert en productiever werkt.

Deze keer gaan we wél wat dieper in op mindfulness op de werkvloer en hoe het je helpt om zonder stress terug te beginnen aan een werkperiode. No panic! Het is niet nodig dat je direct 30 minuten in uw agenda blokkeert om te mediteren! Hier zijn een aantal handige mindful tips om bewust, met aandacht én productiever aan het werk te gaan.

Het vertrek

Als je met de wagen naar het werk rijdt doe dit dan deze dag eens zonder radio en zonder getelefoneer. Als het mogelijk is neem een andere route. Zet dus bewust de automatische piloot uit en train meteen al je geest om met volle aandacht voor het verkeer en de omgeving naar het werk te rijden. Het is zeker geen slecht idee om dit terug eens te doen met de “beginnersgeest” voor ogen. Lang geleden? Ideaal moment om eens terug te doen dus :-) Met de fiets of te voet kan je hierop zeker ook een variant vinden. Met het openbaar vervoer kan je ook automatismen en afleiding zoals krant, smartphone of oortelefoon uitschakelen en je volle aandacht deze keer richten op de mensen om je heen en het voorbij passerende landschap.

De aankomst op het werk

Mindfulness draait rond aandacht en aanwezig zijn in het huidige moment. Op je werk betekent dit onder andere dat je niet onbewust bezig bent met automatismen van je job maar juist dat je met volle aandacht en heel bewust bezig bent met wat je op dat moment uitvoert. Hoe vaak gebeurt het je niet dat tijdens het schr