In het artikel Na vakantie terug aan het werk: mindful tips voor een zen start (1/3) hadden we een aantal gemakkelijk toepasbare quick-wins om zonder stress van vakantiemodus terug naar werkmodus te gaan. Deze tips waren alleszins niet exclusief mindful. Feitelijk vind je deze tips in bestaande timemanagement cursussen of lifehacking artikels. Het mindful punt in deze is dat door je te focussen op het heden en op wat op dit moment echt telt je alvast op dat vlak alle andere ballast weert en productiever werkt.

Deze keer gaan we wél wat dieper in op mindfulness op de werkvloer en hoe het je helpt om zonder stress terug te beginnen aan een werkperiode. No panic! Het is niet nodig dat je direct 30 minuten in uw agenda blokkeert om te mediteren! Hier zijn een aantal handige mindful tips om bewust, met aandacht én productiever aan het werk te gaan.

Het vertrek

Als je met de wagen naar het werk rijdt doe dit dan deze dag eens zonder radio en zonder getelefoneer. Als het mogelijk is neem een andere route. Zet dus bewust de automatische piloot uit en train meteen al je geest om met volle aandacht voor het verkeer en de omgeving naar het werk te rijden. Het is zeker geen slecht idee om dit terug eens te doen met de “beginnersgeest” voor ogen. Lang geleden? Ideaal moment om eens terug te doen dus :-) Met de fiets of te voet kan je hierop zeker ook een variant vinden. Met het openbaar vervoer kan je ook automatismen en afleiding zoals krant, smartphone of oortelefoon uitschakelen en je volle aandacht deze keer richten op de mensen om je heen en het voorbij passerende landschap.

De aankomst op het werk

Mindfulness draait rond aandacht en aanwezig zijn in het huidige moment. Op je werk betekent dit onder andere dat je niet onbewust bezig bent met automatismen van je job maar juist dat je met volle aandacht en heel bewust bezig bent met wat je op dat moment uitvoert. Hoe vaak gebeurt het je niet dat tijdens het schrijven van een e-mail of verslag je gedachten afdwalen? Als je gedachten afdwalen erken ze en breng je je gedachten terug naar de taak waarmee je bezig bent. Tja, het klinkt eenvoudig en voor sommigen die mindfulness nog niet beoefenen misschien zelfs wollig, maar het is bewezen dat hierin oefenen je productiviteit verhoogt en je foutmarge verlaagt.

Praktisch kan je dit oefenen door net voor je begint op je werk jezelf de intentie in te prenten om specifiek vandaag je hierop te focussen. Ideaal is dan op gezette tijden, bijvoorbeeld om het anderhalf uur, een reminder in te bouwen om je aan die intentie te herinneren en deze te hernieuwen. De agenda van Outlook is hiervoor ideaal maar ook een trilalarm op je telefoon klaart de klus.

Tijdens het werk

Gebruik korte mindfulness oefeningen

Het is dikwijls onhaalbaar om een langer moment in te bouwen om een mindfulness oefening te doen terwijl je op je werkplek bent. Wees echter creatief! Het leuke aan mindfulness is dat je het altijd en overal kan doen. Je adem heb je overal bij jou, niet? Je hoeft zelfs de ogen niet te sluiten om een ademfocus van een paar minuten in te bouwen. Vind je dat toch moeilijk dan is het toilet een goed alternatief. Tijdens een middagpauze vind je zeker ook een gelegenheid.

Breng je gedachten in balans tijdens natuurlijke pauzes

Je begeven van de ene meeting naar de andere of je verplaatsen van jouw werkplek naar ergens anders zonder je telefoon aan het oor of zonder je e-mails te consulteren op je smartphone. Doen! Beweeg je met aandacht en voel het contact van je voetzolen met de grond. Groet je drukdoende collega’s, deze keer zonder dat je tegen hen te botsen omdat je meestal aan het typen bent op je mobieltje.

Single-tasking is méér efficiënt dan multi-tasking !

Wat men ook ooit vroeger beweerde, het is een vaststaand en inmiddels bewezen gegeven ondertussen dat niet multi-tasking maar juist single-tasking het meest efficiënt is. Eigenlijk moeten we hier ooit eens een apart artikel over brengen, maar voor nu is Google je vriend om de bewijzen te vinden.

Deze stap is niet eenvoudig als je -net als velen- reeds verslaafd ben aan multitasken. Een tip is om activiteiten en taken te groeperen. Denk hierbij aan het beantwoorden van e-mail tijdens een vast tijdsframe, het voorbereiden van vergaderingen, het maken van rapporten enz. Terwijl je met de geplande taak bezig bent laat je je niet afleiden door andere storingen. Tijdens het voorbereiden van vergaderingen, rapporten schakel je dan je e-mail uit zodat je niet geneigd bent de inkomende post te bekijken.

Heb je zelf ook nog handige en vooral makkelijk toepasbare tips en ideeen om mindfulness toe te passen op de werkvloer stuur dan hieronder jouw bericht.