Vreugde is één van de houdingen in mindfulness. Globaal aangenomen is vreugde ook één van de basisingrediënten van psychologisch welzijn. Het zorgt mede voor tevredenheid, een gelukkig gevoel en dankbaarheid. Net die capaciteiten kunnen afwezig zijn als we ze hard nodig hebben. Gelukkig blijkt dat we de menselijke geest kunnen trainen. Ook door mindfulness te beoefenen kan je vreugde cultiveren.

Gaan we zweven ?

Nee, zo ken je ons niet. We willen het hebben over één van de bekende houdingen in mindfulness en hoe je opzettelijk vreugde kan cultiveren en trainen. Je kan zelf wel oordelen of het heilzaam voor jou is. Wil je je verdiepen dan kunnen we alleszins het boek “Mindfulness: Ancient Wisdom Meets Modern Psychology” van Christiana Feldman en Willem Kuyken aanraden.

Tips om je geest te trainen

Het begint in feite met aandacht en het uitschakelen van de automatische piloot.
Vreugde heeft zijn wortels in een oprecht waarderende aandacht:

kind aandachtig luisterend in schelp

Checklist

  • Train jezelf door met een bewuste oprechtheid te kijken naar alledaagse zaken: je eten en drinken, je omgeving, een kopje koffie of thee, muziek, een tafereel, wat je hoort, …

  • Activeer je bewustzijn! In de drukte van de dag is dat niet altijd evident, maar plan dan zeker tijd in om te pauzeren hiertoe.

  • Voel op deze momenten met je volle aandacht naar het potentieel om je hart te verblijden en de vreugde dat dit met zich meebrengt.

Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou

Deel je mening

Heb je interessante of leuke links die je wil delen ?
Of wil je gewoon je mening kwijt?
Een nuttige aanvulling? Graag!
Schrijf hieronder je bericht (e-mailadres niet verplicht).