Als je kinderen mindfulness leert geef je ze belangrijke tools die ze hun hele leven kunnen gebruiken. In die toolbox zitten tools die ze gebruiken om zelfvertrouwen op te bouwen, om te gaan met stress en spanningen, en omgaan met ongemakkelijke of uitdagende momenten.

Vijf zaken om aandacht voor te hebben als ouder

Hou het speels en plezierig

Je kind(eren) opvoeden is een serieuze zaak. Wellicht de belangrijkste taak in je leven die je ooit zal krijgen. Er kan zelfs een (te) grote druk ontstaan waardoor ouders vervallen in een aantal patronen die het plezier van een kind kunnen ontnemen. Let dus op om overdreven gefocust te zijn op taken, klusjes, huiswerk, en activiteiten die je koppelt aan het een of het ander. Verlies dus de spontaniteit en het spontane plezier en spelen niet uit het oog.

Wees zelf het voorbeeld

Kinderen kijken op naar hun ouders en spiegelen zich aan hen. Ons gedrag bepaalt grotendeels hoe zij later in de wereld zullen willen staan en hoe zij hun gedrag daarop aanpassen. Hoe je zelf mindful en met compassie in het leven staat is dus super belangrijk. En kinderen zien alles.

Luister naar je kinderen met oprechte nieuwsgierigheid

Niet alleen naar wat ze je vertellen maar ook naar wat ze je willen vertellen bijvoorbeeld als het eens fout gaat volgens jou. In plaats van spontaan te vermanen en te oordelen kunnen we ook proberen te begrijpen waarom je kind iets doet. We kunnen proberen om ons in hun schoenen te plaatsen en vanuit dit perspectief proberen te begrijpen waarom zij zich zo gedragen.

Communiceer moedig

Duidelijk en eerlijk zijn over wat je wenst of wat je niet wil, duidelijk en eerlijk zijn over wat en hoe je je voelt, is communicatie die vertrouwen en verbinding creëert. Het zijn vriendelijke daden die we met een open hart en een open geest verwoorden.  We creëren zo ook ruimte voor iedereen om zich op zijn gemak te voelen en eveneens met ons te delen hoe zij zich voelen of wat zij willen.

Waardering en dankbaarheid oefenen

Bevestig elkaar, waardeer elkaar en toon dankbaarheid. Het is verrassend eenvoudig en biedt voor iedereen voordelen.

Je kan zelfs opzettelijk oefenen of kijk eens of de dankbaarheidsoefening op het einde van de dag of voor het slapen gaan jullie ligt. Ikzelf,  maar ook héél véél mensen doen dit regelmatig en het effect is fenomenaal :-)

Deel je mening

Heb je interessante of leuke links die je wil delen ?
Of wil je gewoon je mening kwijt?
Een nuttige aanvulling? Graag!
Schrijf hieronder je bericht (e-mailadres niet verplicht).

Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou