Van autorijden word je anno 2021 niet gelukkig toch? Echter, veel van die nervositeit doen we onszelf aan. Toch is het super gemakkelijk om een geconcentreerde, minder gestreste en minder reactieve chauffeur te zijn. Mindful autorijden is de uitgelezen kans om momenten van aandacht in je dag te brengen.

Wist je overigens dat we per kilometer 100 tot 150 beslissingen nemen en dat we tot 1.000 psychomotorische vaardigheden gebruiken om van A naar B te rijden?

Drie super gemakkelijk tips om toe te passen in de wagen

Vloeken of boosheid lost niets op

Velen vinden dit een verbale en ongevaarlijke uitlaatklep. Maar laat je niet misleiden, het heeft wel degelijk impact op je gevoel. Neen, het is natúúrlijk niet leuk als je voorganger aangeeft dat hij links zal afslaan om vervolgens naar rechts af te slaan. Of eentje die aan een slakkengang je normale snelheid beperkt. En hell, die lichten slaan op rood op het meest ongepaste moment dan.

Verkeerslichten worden niet sneller groen als je vloekt of je je opwindt. Chauffeurs worden niet verstandiger als je toetert. Alleen jij ervaart de negatieve impact. Doe jezelf een plezier en geef eens de eerste 10 idiote, stomme, blinde arrogante, kl*te brokkenpiloten een vorm van milde genade. Het effect merk je onmiddellijk! En maak dan van die mildheid een gewoonte, voor iedereen die niet doet in het verkeer wat jij wil. :-)

Aandacht & Acceptatie

Voor je vertrekt: haal een paar keer adem en kom tot rust. Gestresseerd vertrekken levert je niets, maar dan ook niets, op. Tijdens de autorit observeer je niet alleen alles in het verkeer, maar ook je emoties. Erken die gevoelens, laat de emoties los en keer terug met je gedachten naar het verkeer.

Blijf van je smartphone en weersta zelfs een blik op je telefoon

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat sms-en tijdens autorijden gevaarlijker is dan rijden onder invloed! Eén gemiste seconde scheelt vele meters remafstand  of kant nét die levensbeslissende reactie schelen. De overheid zet veel in (o.a. met onbemande camera’s)  op telefoongebruik achter het stuur.

Weeral extra stress :-). Kortom een overduidelijke quick win.

Meer tips over mindful driving

We schreven vorig jaar al een helder artikel met andere en meer tips die je helpen aan een goede en rustige mindset in de wagen: Mindful autorijden zonder stress.

Lees het artikel hier:

Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou

Deel je mening

Heb je interessante of leuke links die je wil delen ?
Of wil je gewoon je mening kwijt?
Een nuttige aanvulling? Graag!
Schrijf hieronder je bericht (e-mailadres niet verplicht).