Een oordeel vormen doen we dagdagelijks talloze keren. Een oordeel is iets wat je geest genereert als reactie op een ervaring of gedachte. Is niet oordelen dan alles minimaliseren, of je gedachtegang veranderen? Berg op die geitenwollen sokken :-)

Opmerken wat er gebeurt

“Niet oordelen” is opmerken dat die momenten er zijn, dat bewustzijn ervaren en terugkeren. Het is een oordeel opschorten, niet oordelen dus ook over het oordelen. Bent u nog mee?

Een voorbeeld: je kan denken dat je een meditatie- of andere oefening slecht gedaan hebt omdat je niet gedacht hebt aan je ademhaling. Of dat je gedachten je meenamen. Dat is een oordeel, een innerlijke commentaar. We hebben nu eenmaal de neiging om kritisch en soms zelfs hard te zijn voor onszelf.

Maar het is gewoon goed op te merken hoe deze gedachten opkomen. Dat bewustzijn is feitelijk een daad van intelligentie. Het is ook een daad van vriendelijkheid jegens jezelf. Géén naïviteit. Als je je daarvan bewust bent kan je ook gemakkelijker de dingen zien zoals ze zijn. Dat is de oefening.