Een oordeel vormen doen we dagdagelijks talloze keren. Een oordeel is iets wat je geest genereert als reactie op een ervaring of gedachte. Is niet oordelen dan alles minimaliseren, of je gedachtegang veranderen? Berg op die geitenwollen sokken :-)

Opmerken wat er gebeurt

“Niet oordelen” is opmerken dat die momenten er zijn, dat bewustzijn ervaren en terugkeren. Het is een oordeel opschorten, niet oordelen dus ook over het oordelen. Bent u nog mee?

Een voorbeeld: je kan denken dat je een meditatie- of andere oefening slecht gedaan hebt omdat je niet gedacht hebt aan je ademhaling. Of dat je gedachten je meenamen. Dat is een oordeel, een innerlijke commentaar. We hebben nu eenmaal de neiging om kritisch en soms zelfs hard te zijn voor onszelf.

Maar het is gewoon goed op te merken hoe deze gedachten opkomen. Dat bewustzijn is feitelijk een daad van intelligentie. Het is ook een daad van vriendelijkheid jegens jezelf. Géén naïviteit. Als je je daarvan bewust bent kan je ook gemakkelijker de dingen zien zoals ze zijn. Dat is de oefening.

NIET OORDELEN ...

Betekent NIET dat we onze gedachtegang proberen te veranderen.

Wel maken we ons bewust van die gedachten.

Wat doe ik er mee?

Niet oordelen is één van de basishoudingen voor de beoefening van mindfulness. Het is geen naïviteit, het is juist verder kijken dan de automatische ideeen en meningen die we vormen.

Niet oordelen betekent niet dat we onze gedachtegang proberen te veranderen of te verdringen. Het is goed op te merken hoe deze gedachten opkomen. Het enige wat je moet doen is ze herkennen. Wel maken we ons bewust van die gedachten. En als je je daarvan bewust bent kan je ook gemakkelijker de dingen zien zoals ze zijn.

In het filmpje hiernaast vertelt John Kabat-Zinn in vijf minuten de essentie van “niet oordelen” als basishouding in het beoefenen van mindfulness.

NIET OORDELEN ...

Door niet te oordelen gaan we de zaken gemakkelijker zien zoals ze zijn.

Deze boeken hebben we gelezen en zijn aan te raden

[bol_product_links block_id=”bol_1547482009614_selected-products” products=”1001004004464058,9200000089430815,9200000077785188″ name=”mfn002″ sub_id=”” link_color=”FFFFFF” subtitle_color=”FFFFFF” pricetype_color=”FFFFFF” price_color=”FFFFFF” deliverytime_color=”FFFFFF” background_color=”1a80b6″ border_color=”1a80b6″ width=”920″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Onze vzw ontvangt een kleine vergoeding hierdoor. U helpt ons hiermee onze site in de lucht te houden.
Uw aankoopprijs is identiek als u rechtstreeks bestelt.
Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou

Deel je mening

Heb je interessante of leuke links die je wil delen ?
Of wil je gewoon je mening kwijt?
Een nuttige aanvulling? Graag!
Schrijf hieronder je bericht (e-mailadres niet verplicht).