Hebben we je aandacht? Hier volgen een paar super oefeningen die niet alleen mindful zijn, maar ook je efficiëntie verhogen. Er is weinig inspanning nodig, wel enige discipline. Maar je zal snel merken dat het werkt én als bonus je stress vermindert.

Focus je op één ding tegelijkertijd

Stop met multitasking! Ja, écht. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat multitasken gemeten in tijd en rendement je minder opbrengt en bovendien meer stress bezorgt dan single-tasking.

Dus focus je op de taak (of ontspanning) die je NU uitvoert. Het is efficiënter, productiever en zorgt voor minder fouten.

Tip: stel een trilalarm in op je mobiel om je een paar maal per dag discreet te verwittigen. Stel jezelf op dat moment de vraag: “Ben ik nu 100% gefocust? Ben ik nu, op dit moment, aan het doen wat ik nu móet doen (of gepland heb)?”

 
stop de tijd eens in al je drukte

Houd 2x per dag een geheime pauze

Kan je nog één of liefst twee discrete trilalarmpjes inplannen in je smartphone? Ontsnap dan even aan de verslaving van continue en altijd dingen te doen of bezig te zijn. Doe 1 of liefst 2x per dag even 5 minuten niets.

Leg je gedachten stil. Focus je 5 minuutjes op niets meer dan je ademhaling. Als je gedachten je terug meenemen: parkeer deze voor later en breng jezelf terug tot niets anders dan je ademhaling en de rust die je ervaart.

PS.: maak jezelf niks wijs: 300 seconden op een dag zijn ook voor haalbaar voor super-superdrukdrukdrukste mensen!

Eet langzaam

Dit is ook een quick-win. Niet alleen drukdoende mensen doen van alles tijdens de maaltijd. Krant lezen, berichten of e-mail consulteren op smartphone, … Wel, wist je dat mindfulness oefenen heel gemakkelijk gaat tijdens het eten?

Het kost in feite geen inspanning. Weg met de (soms stressy) bij-activiteiten! Neem (hoe kost ook de toegemeten tijd) de volle tijd om je maaltijd te nuttigen. Schok ze niet binnen maar kauw bewust wat langzamer. Let eens zeer bewust op de smaken en de structuur van het voedsel.

Deze dagelijkse “oefening” bezorgt je rust, laat je méér genieten van je maaltijd én het is gezond voor je lichaam.
Er zijn wel bijverschijnselen: je gaat minder eten en mogelijks zelfs wat overtollige kilo’s verliezen! Ktjing!

Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou

Deel je mening

Heb je interessante of leuke links die je wil delen ?
Of wil je gewoon je mening kwijt?
Een nuttige aanvulling? Graag!
Schrijf hieronder je bericht (e-mailadres niet verplicht).