Heartfulness kan je zien als een verdere verdieping in mindfulness. Het gaat feitelijk over het ontwikkelen van een gezonde en heilzame relatie met jezelf en het ontwikkelen van empathie en openheid naar anderen.
Belangrijke pijlers in dit gebeuren zijn empathie – mildheid – redelijkheid (en wat géén synoniemen zijn voor naïviteit natuurlijk!). Heartfulness en mindfulness gaan perfect hand in hand.
Meer nog, je kan stellen dat ze idealiter één geheel vormen. Wist je trouwens dat in een aantal Aziatische landen het woord voor “mind” (de geest) gelijk is aan het woord voor “heart” (hart)?
Maar dit staat dan weer haaks op ons Westers denken. De dualiteit van hart en geest wordt overigens al beschreven in het werk van de Griekse filosoof Aristoteles die beide als afzonderlijke krachten behandelt en waarbij mind/geest/intellect superieur is aan hart/gevoel.
Wat betekent dat, vanuit het hart ?
Een mogelijke benadering (bron: www.heartmath.org) is dat heartfulness eigenlijk niet gaat over het fysieke hart, het orgaan dat bloed door ons lichaam pompt maar over ons geestelijk hart. Noem het dus innerlijke stem, rede, geweten. Zo komt je tot een vertaalslag voor “heart” met woorden zoals: gewetensvol, redelijkheid, intuïtie en mildheid om er een aantal te noemen. Maar was mindfulness niet het stilleggen van de geest en volledig aanwezig zijn in het moment, het nu? Zonder de vooroordelen en ballast van onze gedachten met verleden en toekomst?
Wat zegt Jon Kabat-Zinn over heartfulness?
Het lijkt me in dit korte bestek goed te verwijzen naar de woorden van Jon Kabat-Zinn:
“Als je het woord heartfulness niet tegelijk hoort met het woord mindfulness
dan begrijp je wellicht niet goed waar het om draait …
Mindfulness wijst op iets meer dan de woorden alleen.”
Oké, maar ik ben geen softie hé
Mildheid, vriendelijkheid, de wijsheid van het hart, redelijkheid, empathie … je kan deze woorden allemaal in relatie brengen met heartfulness, maar ook met … softness en voor sommigen met … naivety. Die laatste twee zijn dan toch een zwaktebod van onwetenden. Want laat ons eerlijk zijn, wat is er verkeerd met de eerste vijf waarden? Op onze site (hier) vind je overigens nog een grappige denkoefening over de connotatie (bijklank) van sommige woorden in mindfulness. Heartfulness gaat over die eerste kwaliteiten én over het evenwichtig beheer van emoties. Emoties, of eigenlijk het ontbreken van een evenwichtig beheer van (+/-) emoties staan mindfulness in de weg. Zonder dat evenwichtig beheer is er geen mindfulness.
Mindfulness in zijn ware vorm is heartfulness.
De positieve boodschap die we willen brengen is dat mindfulness verder gaat dan woorden. Heartfulness zorgt voor een mooie balans in iemands leven. Velen beoefenen het zelfs al, sommigen zonder het te weten. Als je mindfulness hoort, hoor je ook heartfulness. Heartfulness is de ware vorm van mindfulness.
En nu ?
Toen ik voor het eerste las over heartfulness, en toevallig tegelijkertijd hoorde over compassie en zelfcompassie trainingen klasseerde ik deze onmiddellijk verticaal. This is not for me. Om nog niet te spreken over hoe ik dat in mijn prive- laat staan in mijn zakelijke leven mogelijks zou gebruiken. Inderdaad, het lezen van deze woorden had mij onmiddellijk een vooroordeel laten vormen en wat meer is, een beslissing laten nemen gebaseerd op dit vooroordeel. Right, en leren we onder andere niet in de 8-weken mindfulness cursus dat oordelen en vooroordelen … etc? Goe bezig dus na al die jaren :-). Maar eerlijk, de bijklank alleen hield me weg. Niet doen dus! Laat je verder inspireren door mooie cursussen, trainingen en verdiepingen.
Wat de naam of titel ook moge wezen, klik even verder door naar de inhoud.
Bij ITAM (Bjorn Prins), IAM (David Dewulf) en NZA (Edel Maex) om juist maar even de Belgische organisaties te benoemen bestaan er schitterde verdiepingen. Uiteraard is er ook aan Nederlandse zijde een groot aanbod.
Inhoud telt
Heel wat workshops volgen de structuur van een mindfulnesstraining. Interessant is het als ze vooral ervaringsgericht werken met meditatieve werkvormen uit verschillende tradities en psychotherapeutische richtingen die naar het heden en naar het Westers vertaald zijn.
Het werken met – en inzicht krijgen in emoties (die we dikwijls traditioneel geleerd hebben te onderdrukken) is een essentieel onderdeel in deze. Een praktische cursus/training of workshop zal zeker ook de nodige aandacht besteden aan de relatie met het lichaam door middel van bijvoorbeeld beweging, stretching, muziek en dans, …
Compassie en zelfcompassie zijn tevens veelgebruikte termen hier. Laat je hier niet vangen door de bijklank die we soms zelf horen bij deze woorden. Compassie is iets anders dan medelijden dat vooral gepaard gaat met sentimentaliteit. Compassie is mededogen en is het vermogen zorgzame aandacht te geven aan emotionele pijn, zowel dat van onszelf als dat van anderen.
Het begint met jezelf accepteren zoals je bent. Daarna volgen mildheid en gedeelde vreugde. We streven met z’n allen naar geluk en willen allemaal een gelukkige houding in ons leven. Maar ontegensprekelijk maken ook pijn, onaangename ervaringen, verdriet, en emoties allerhande deel uit van de realiteit en dus ons leven. De wijsheid van de modder en de lotus komt hier dus onvermijdelijk terug bij ter sprake. En je zal leren over de types van emotieregulatie. Het zou te ver leiden om hier dieper op in te gaan, maar de boodschap is om bij de gekende organisaties in Nederland en Vlaanderen eens rond te neuzen in het aanbod, alsook bij de door deze organisaties geaccrediteerde trainers/leraars/coaches.
Conclusies
Met “heartfulness” wordt tegenwoordig bedoeld: een verdere verdieping in mindfulness als levenshouding en het doorontwikkelen van een aantal inzichten. Het gaat bij heartfulness dan over het ontwikkelen van een gezonde en heilzame relatie met jezelf en het ontwikkelen van empathie en openheid naar anderen. Mildheid, vriendelijkheid, de wijsheid van het hart, redelijkheid, empathie en een evenwichtig beheer van emoties om een paar van deze kwaliteiten te noemen.
Laat je dus niet beïnvloeden of tegenhouden door de mogelijke connotatie (bijklank) van de woorden heartfulness, compassie en zelfcompassie als je verdieping zoekt.
In feite is Heartfulness juist de essentie van Mindfulness.
Deel je mening
Heb je interessante of leuke links die je wil delen ?
Of wil je gewoon je mening kwijt?
Een nuttige aanvulling? Graag!
Schrijf hieronder je bericht (e-mailadres niet verplicht).
Schitterende en duidelijke uitleg ! En alweer een mooie foto hoor :-)
Bedankt!
Heartfulness en mindfulness zijn eigenlijk hetzelfde. Alhoewel in de praktijk start men met een cursus mindfulness en gaandeweg komt men inderdaad tot de essentie namelijk heartfulness. Duidelijke uitleg van de begrippen. Groeten van Bart.
Dankjewel voor dit artikel. Persoonlijk heb ik het gevoel dat de auteur 2 zaken in 1 keer wil uitleggen en dat maakt het artikel voor mij wat te langdradcig. De zijsprongetjes naar de bijklanken zijn terecht maar maken het wat mij betreft wat verwarrend. Maar dit is een persoonlijk gevoel. Dank voor de leuke artikeltjes en inderdaad de mooie prenten!
Beste Gerd, ja inderdaad, je hebt overschot van gelijk hoor. We hebben er inmiddels 2 artikeltjes van gemaakt zodat het ene vlotter leest en het zijsprongetje met de taalspelletjes duidelijker een apart en ludiek bedoeld zijsprongetje blijft. Je leest hier de ontkoppelde bijdrage: Softie zoekt trainer voor zelfcompassie. Veel plezier !
Waar halen jullie toch altijd die mooie prenten vandaan ? Goed gedaan hoor en een fijn artikel trouwens. Doe zo verder guys en girls ! Marian