fleur van groningen leven zonder filter boek site

In haar boek Leven zonder filter schrijft journaliste, colomniste & cartooniste Fleur van Groningen over haar leven met hoogsensitiviteit. Het boek is super-toegankelijk geschreven en het vindt dan ook massaal weerklank bij het grote publiek. In amper één week was het boek al aan een derde druk toe. In dit artikel vind je een korte samenvatting van het boek, links naar interviews met haar, korte reportages en een recensie.

Over het boek “Leven zonder filter” – mijn ervaring met hoogsensiviteit

In haar boek vertelt de auteur Fleur van Groningen over haar leven in een wereld die haar teveel prikkelt. Voor haar houdt hooggevoeligheid dan ook een levensopdracht in.
“Je hebt niet de filter die veel mensen wél hebben en daarom komen zo veel meer prikkels -negatief én positief- heel hard bij je binnen. Dat zet je innerlijke alarmsysteem telkens in werking. Iets wat erg lastig kan zijn omdat je bijvoorbeeld sneller moe bent en vaker het gevoel hebt dat je mensen teleurstelt omdat je niet mee kunt op hun tempo.”

Maar hoogsensiviteit heeft ook veel goede aspecten: “je hebt bijvoorbeeld een uitstekend oog voor detail, je bent erg empathisch, je ervaart veel en begrijpt daardoor meer. Je voelt anderen goed aan, staat in contact met je intuïtie, enzovoort.”

Het boek zelf leest als een trein en is geschreven in haar typisch vlotte stijl.
Ook onderwerpen zoals burnout en depressie komen aan bod. Qua inhoud is het ook heel overzichtelijk en staat vol met praktische tips. De herkenbaarheid is groot voor zowel hoogsensitieve mensen als ook voor mensen die iemand kennen die hoogsensitief is. Dit boek is tegelijk ontroerend en leerzaam.

Fleur van Groningen schrijft én ontroerend én mooi én oprecht én grappig.
Geen wonder dat het boek op korte tijd een bestseller geworden is.

Op dit ogenblik (september 2017) is het moeilijker te verkrijgen in de boekhandel ook al omdat het in amper één week al aan z’n derde druk toe is. Tip: het e-book is wél vlot verkrijgbaar. (hier)

Het boek “Leven zonder filter – mijn ervaring met hoogsensiviteit” is ten zeerste aan te bevelen en je zal er veel plezier aan beleven.

Interview Radio 2 op Youtube

Andere links

Fleur van Groningen op Twitter
Fleur van Groningen facebook pagina
Website van Fleur van Groningen

Herbeluister reportage (12 september 2017 – 7 minuten) op Radio 1 (Programma De wereld vandaag)

Herbeluister interview met Fleur van Groningen (13 september – 12 minuten) op Radio 2 (Programma De Madammen)

Over de auteur Fleur van Groningen

“Jong, mooi, ambitieus én grappig”, zo wordt ze door zowat iedereen getypeerd.

Fleur is columniste, cartooniste, journaliste, lifecoach, singer-songwriter, sit-down comedian, brainstormer én auteur.
Ze werd geboren in augustus 1982 en schrijft voor Het Nieuwsblad/De Gentenaar en NB Magazine. Fleur is journaliste en cartooniste voor de boekenbijlage van De Morgen, journaliste voor DM Magazine, en columniste voor de Vlaamse editie van Psychologies Magazine.
Eerder schreef of tekende ze voor o.a. Ché, NRC Handelsblad, De Standaard en Goedele Magazine.

“Leven zonder filter” is haar derde boek.

boek leven zonder filter cover
“Ik zou zeggen dat ik eerder problemen heb met laaggevoeligheid. Gevoelige mensen moeten gekoesterd worden. Ik heb graag mensen die hun gevoelens kunnen tonen. Misschien is onze wereld soms wat weinig gevoelig.”

“Ik ben veel bezorgder over te weinig gevoeligheid, maar die categorie, dat boek, is nog niet verschenen.”

Dirk De Wachter - Psychiater

Wat specialisten er over zeggen: Dirk De Wachter

Zo’n 15 à 20 procent van de bevolking is hoogsensitief volgens psychotherapeute Elaine N. Aron ( boek Hoogsensitieve personen – Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt). Zelfs acteur en duvel-doe-het-al James Cooke ontdekte in “Gert late night” dat ook hij tot die categorie behoort.

Hoogsensitiviteit is blijkbaar een -excuseer ons het woord- gevoelig onderwerp. Ook in de praktijk van psychiater Dirk De Wachter valt het woord hoogsensitief of hooggevoeligheid steeds meer. Hij is dan ook niet verbaasd over het succes van het boek en de term. In een interview met “De Wereld vandaag” op Radio 1 nam hij het op voor hooggevoeligheid. Zijn visie is verhelderend en stemt tevens tot nadenken.

Zo vraagt hij zich af waarom hooggevoeligheid door veel mensen als een probleem ervaren wordt. : “Het zijn geen slechte eigenschappen als men erg inzit met de mens.” en “Ik heb eerder problemen heb met laaggevoeligheid”, klinkt het verder nog. “Gevoelige mensen moeten gekoesterd worden. Misschien raken ze soms vlug overprikkeld, maar ik vind de ongevoeligheid van de wereld problematischer.”

In het Radio 1-programma “De wereld vandaag” probeerde hij het “succes” van het woord hoogsensitief” te verklaren. “Het is een begrip dat niet zo stigmatiserend is zoals klassieke psychiatrische diagnoses. Mensen zijn niet graag ziek en afwijkend. De term hooggevoelig kan ook positief geïnterpreteerd worden.

Beluister hier het interview met Dirk De Wachter.

Waar te koop ?

[bol_product_links block_id=”bol_1547482009614_selected-products” products=”1001004004464058,9200000089430815,9200000077785188″ name=”mfn002″ sub_id=”” link_color=”FFFFFF” subtitle_color=”FFFFFF” pricetype_color=”FFFFFF” price_color=”FFFFFF” deliverytime_color=”FFFFFF” background_color=”1a80b6″ border_color=”1a80b6″ width=”920″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

256 pag | ISBN 9789492626073 | Adviesprijs: € 19,99 | e-book: € 9,99

Andere interessante boekbesprekingen

  • Cover van het boek mindfulness als uitweg van Ronald Siegel

Mindfulness als uitweg

Praktische oefeningen voor alledaagse problemen Boek van Ronald D. Siegel Over het boek Mindfulness als uitweg: Mindfulness is een manier van denken en voor velen steeds meer een manier van leven. Het helpt om [verder]

  • cover boek mindful gelukkig van david dewulf

Boek: Mindful gelukkig

Boek van Dr. David Dewulf ‘Iedereen wil gelukkig zijn en toch lijkt het zo moeilijk. Voor velen lijkt geluk zelfs ongrijpbaar of ‘niet voor mij’. Hoe komt dat?’  Over het boek [verder]

  • cover boek mindfulness en cognitieve therapie bij depressie zindel segal williams teasdale

Mindfulness en Cognitieve therapie

Boek van Z. Segal, M. Williams en J. Teasdale  Boek Mindfulness en Cognitieve therapie bij depressie: Deze tweede editie van dit standaardwerk over op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie (MBCT) bij depressie bevat alle essentiële kennis [verder]

  • HR cover van boek Iedereen weet (Edel Maex)

Edel Maex: boek Iedereen weet

Ondertitel :  Zen en religie in tijden van wetenschap Over het boek Edel Maex leidt al meer dan 10 jaar een zengroep in Antwerpen. Iedere maand geeft hij daar een teisho (voordracht). Zijn laatste boeken, waaronder [verder]