Wie denkend kijkt of denkend luistert ziet en hoort vooral zijn eigen gedachten.
Wie dat niet doet is in staat om geraakt te worden door het leven of door een ander. (Jan Bor)
Je gedachten loslaten is een basistool in mindfulness. Of het nu gaat over piekeren, de automatische piloot of de beginnersgeest, het is steeds een positief gegeven. Maar hoe doe je dat nu?

Jan Bor is een Nederlandse filosoof en publicist. Wim Brandts zei ooit over hem: “Jan Bor is iemand die een kast vol filosofieboeken aan het praten krijgt …
Zijn quote was de aanleiding voor ons om een 5-tal tips te sprokkelen om anders om te gaan met je gedachten. Waar Bor onder anderen voor gekend is, is zijn aversie tegen het misbruik van spiritualiteit. Zoals zweverigheid,waar je soms te pas en te onpas mee geconfronteerd wordt.

Daarom houden we het vooral op haalbare en kleine zaken die je écht gemakkelijk kan toepassen en die onmiddellijk resultaat geven. Gebruik er van wat je wil uiteraard!

Foto van een rode zichzelf uitstrekkende kat

Maak je centraal zenuwstelsel wakker

Opstaan is voor sommigen een lastige klus. Word wakker als een kat. Of je het nu al in bed doet, net voor het opstaan, of direct na je eerste voet uit bed, het maakt niet uit.

Je uitvoerig en overvloedig strekken is de boodschap. Yeps, overdrijven is toegelaten!

Maak er je werk van, net zoals een poes dat doet. Het is wetenschappelijk bewezen dat je uitvoerig strekken je centraal zenuwstelsel stimuleert. Het centrale zenuwstelsel stuurt je ganse lichaam aan!

Neem een ademruimte

Voor je de dag start neem een klein minuutje om je te focussen op je adem. Neem de tijd om rustig in- en uit te ademen. Mocht gedachten je afleiden (wat normaal is) parkeer deze en focus je terug specifiek op je in- en uitademen.

Stel een reminder in

Tegenwoordig vind je apps die je met een gong of belletje attenderen en uitnodigen. Ideaal om er overdag discreet aan herinnerd te worden om af en toe es stil te staan en je (terug) volledig los te maken. Populair heet dat “terug keren naar het nu”. Het helpt, en het is een goede gewoonte om dit te doen. Ook hier leent een adempauze zich ideaal tot gebruik.

In heftige periodes kan je je toeverlaat nemen tot geleidde oefeningen. Je vindt er heel veel om gratis te downloaden op onze downloadpagina.

Het geheim van een focus-uurtje

Multitasken is contraproductief. Maar je hebt voor- en tegenstanders van deze denkpiste. Maak het voor jezelf even uit.

Zelf vinden wij óók dat een afspraak maken met jezelf (en eventueel de mensen rondom u) om een uur volledig geconcentreerd te werken/concentreren  op één zaak best werkt.

Laat je door niks afleiden: geen e-mail consulteren, je telefonisch niet laten storen om er maar enkele te noemen. Als er toch storingen (afleiding, bezoek, gedachten, …) opduiken leid je je aandacht rustig terug naar je focus van dat moment. Je kan uiteraard spelen met de duurtijd maar maak het niet langer zonder een rustmoment in te bouwen.

Plan een oplosmoment

Gedurende de dag word je heel veel afgeleid door gedachten. Dat kunnen negatieve gedachten zijn, problemen, bekommernissen en andere. Maar evengoed juist  positieve afleidingen en gedachten zoals bijvoorbeeld het vooruitblikken en plannen van vakantie of een afspraak. Als je er alert voor bent verschiet je wel eens hoeveel keer per dag “gedachten” je meenemen naar iets of ergens anders.

Jezelf zacht terug brengen naar “nu” is een oefening die je veel rust kan brengen. Maak jezelf er van bewust, maar neem afstand van deze gedachten door ze te verplaatsen naar een welbepaalde dag en uur waar je deze zaken concreet gaat oplossen of behandelen. Zelf heb ik zo 2 keer 1 uur ingepland op 2 verschillende dagen in de week. Belangrijk voor mij is dat ik ze opschrijf om ze niet te vergeten en ze wel degelijk te kunnen behandelen in één van mijn twee oplosmomenten. In sommige cursussen heten zo’n momenten ook piekermomenten, waar je jezelf toelaat om over zaken te piekeren, na te denken, op te lossen, of indien niet oplosbaar afstand van te nemen. What’s in a name.

Over Jan Bor

Jan Bor schreef 15 boeken en zijn laatste heet boek heet ONZIJN, over moderne spiritualitei.

Omdat de haren van deze filosoof recht overeind gaan staan bij de vele nieuwe sektes die onze landen inmiddels rijk is en die hun inspiratie uit het Oosten putten.
Zelf heeft Bor jarenlang ervaring opgedaan met zen. Zen zou de ultieme weg naar vrijheid zijn. Zen roept echter op tot het volgen van een strikte manier van leven, en veelal tot afhankelijkheid van een geestelijk leider. Daarin verschilt zen niet van andere religies en is het gewoon ouderwets gedoe, volgens Jan Bor.
Jan Bor zegt: loop er niet in! Zoek het niet in een leer, een methode, een doel (verlichting), maak je los van autoriteiten. Zoek en ga je eigen innerlijke weg, voed je daarbij met ’s werelds grootste filosofieën, volg je hart. Dat is dan een moderne invulling van spiritualiteit.

Over Jan Bor wordt gezegd: “Jan Bor is iemand die een kast vol filosofieboeken aan het praten krijgt …” (Wim Brands -Boeken VPRO)
Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou