Emeritus Professor Mark Williams (University of Oxford & the Oxford Mindfulness Centre) onderzoekt vanuit wetenschappelijk perspectief de effecten van mindfulness. Hijzelf ligt mee aan de basis van het acht weken mindfulnessprogramma Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT), een programma voor onder andere behandeling van angst, stress en depressie.

In deze video 4 minuten durende video (van december 2011) bespreekt hij samen met Dr. Danny Penman de wetenschappelijke ontwikkelingen inzake depressie en aanverwante stoornissen, gebaseerd op zijn wetenschappelijke research. Er wordt onder andere ook een vergelijk gemaakt met medicinale behandeling.

Eind januari 2015 was Professor Mark Williams nog eens te gast in België voor een “update M.B.C.T. and depression” seminar (organisatie IAM-Aandacht). Gedurende twee maal twee dagen onderhield hij telkens zowat 50 mindfulness trainers over de recentste ontwikkelingen, wetenschappelijke studies en technieken op zijn eigen gekende, toegankelijke stijl.

Overigens vind je op dit YouTube kanaal van Oxfordmindfulnes heel wat meer wetenschappelijk onderbouwde informatie over mindfulness en heartfulness.

Workshop (5 days in Day Summer School)

Regelmatig geeft Prof. Mark Williams, samen met Chris Cullen een 5-daagse workshop in Oxford.

Op een inter-actieve manier wordt er nagedacht en gewerkt  rond zaken zoals: hoe kan mindfulness worden onderwezen op een toegankelijke manier, zonder verlies van de integriteit van Mindfulness? Hoe kan mindfulness zowel een “evidence-based interventie” zijn, zowel als een nobele wijsheid, als zowel een manier om ethisch te leven in onze maatschappij? Ook praktische zaken met betrekking tot een eigen praktijk kwamen in het verleden aan bod. Er werd tevens van gedachten gewisseld over de rol van mindfulness in de 21e eeuw.

Zo een 5-daagse is gericht op pro’s en mensen die ervaring hebben met mindfulness.

Informatie over Mindfulness studeren aan de Oxford University