Op zoek naar achtergrondinformatie voor een volgend artikel botste ik op een boek van mediaspecialist en professor Sherry Turkle. Het boek (van september 2016) heet “Reclaiming Conversation” en handelt over hoe we met nieuwe social media in feite te weinig écht face-to-face communiceren en welke impact dat heeft op onze relaties, creativiteit en productiviteit.
In haar boek citeert zij eveneens uit een wetenschappelijke bevinding dat in de afgelopen 20 jaar onze maatschappij maar liefst een 40% daling in de indicatoren van empathie bij mensen is geconstateerd. De grootste daling in empathie komt op het conto van de laatste 10 jaar. Onderzoekers linken deze schrikbarende trend met de opkomst van digitale communicatietechnologieën.
Het zou echter wereldvreemd zijn om te stellen dat we onze smartphones en tablets nu met z’n allen in de vuilbak moeten gooien. Uiteraard na eerst onze Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest en Instagram te hebben afgesloten :-)
Technologie en vooruitgang zijn niét slecht
Social media, en bij uitbreiding alle nieuwe digitale technologie om te communiceren en te verkennen is helemaal niet slecht op zich. Integendeel zelfs: deze apparaten en communicatiemogelijkheden brengen juist heel wat voordelen en bieden mega veel mogelijkheden voor het delen van informatie en het creëren van wereldwijde interactie. Méér en gemakkelijker dan ooit tevoren.
Het gevaar beheersen
De wetenschappelijke bevindingen waarnaar professor Turkle verwijst in haar boek zijn natuurlijk wel wat ze zijn. Kijk maar eens rondom jou. Bijna overal is iedereen bezig met WhatsApp, Facebook en andere “social media”. Het wordt problematisch als het altijd is.
Right, tot deze conclusie was je natuurlijk wel zelf gekomen :-)
¿Cómo?
Sommigen onder ons beseffen het wel, maar het blijkt (voor sommigen onder ons) moeilijker dan gedacht. We moeten simpelweg nog leren bewuster om te gaan met deze nieuwe technologie. Juist omdat alles nu zo gemakkelijk is lijkt het zo evident onze activiteiten, onze communicatie, onze sociale contacten in bijna iedere vrije minuut te laten verlopen via onze smartphone
Afkicken doet géén pijn: een paar tips
Wil je pijnloos was minderen om zo terug te komen tot een rustige manier van denken? Genieten van het huidige moment biepjes of meldingen? Probeer eens of één van deze tips voor jou werkt dan:
– Plan een telefoonvrij moment bijvoorbeeld iedere zondag van 11u tot 15u
– Probeer ’s avonds -begin eventueel met één dag per week-, het geluid van je smartphone uit te zetten zodat je niet voortdurend er naartoe getrokken wordt.
– Maak eens een wandeling zonder telefoon. Met vrienden wandelen om live te chatten met elkaar is natuurlijk nog leuker.
– Durf je het aan één weekend per jaar of om de zoveel maanden samen met je gezin een daguitstap te maken zonder smartphones?
Het is absoluut mindful om net vóór je zou beginnen “werken” met je smartphone jezelf eens bewust te maken van je intenties.
Idem dito bij de start van een pauze: Adem in en uit.
Maak bewuste intenties rond het oppakken van je smartphone en vraag jezelf af waar je nu, op dit moment het meest behoefte aan hebt. En ja, soms is het antwoord “een beetje social media”, why not.
Het boek van Sherry Turkle is een echte aanrader, althans voor wie de Engels taal begrijpt. Het niet zo makkelijk verkrijgbaar maar op voorraad bij bol.com met gratis verzending. Ook als e-book!
[bol_product_links block_id=”bol_58f4ff3b34ad7_selected-products” products=”9200000059563046,9200000002348758,9200000039174889″ name=”sherryturkle” sub_id=”” link_color=”ffffff” subtitle_color=”FFFFFF” pricetype_color=”FFFFFF” price_color=”ffffff” deliverytime_color=”ffffff” background_color=”1a80b6″ border_color=”D1a80b6″ width=”920″ cols=”3″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
448 pag | ISBN 9780143109792 | Adviesprijs: € 29,30 | beperkt verkrijgbaar
Deze artikels zijn mogelijks interessant voor jou
Boek van Edel Maex: In de maalstroom van je leven
Edel Maex, psychiater in het ZNA Middelheim, Antwerpen, geeft al jaren trainingen in Mindfulness. Het [verder]
Boek: Mindfulness in je relatie. Geschenken van liefde en intimiteit
Meer evenwicht en diepte in je relatie dankzij mindfulnessIn dit boek trekt Dr. [verder]
Hoogsensiviteit: boekbespreking “Leven zonder filter”
In haar boek Leven zonder filter schrijft journaliste, colomniste & cartooniste Fleur van [verder]
Geef een reactie