Een geleide (mindfulness) meditatie of een geleide relaxatie oefening zijn twee verschillende zaken. Ook de toepassing of het gebruik is anders. En toch zijn beide misschien iets voor u.

Mindfulness vergt een zekere training.

De basis is aandacht geven aan het huidige moment. De essentie van wat hier en nu gebeurt. Focus op wat je ervaart, zonder de ballast gedachten of verwachtingen. Dit houdt ook in dat je je bewust bent van positieve en negatieve ervaringen, van hoogtes en laagtes, van mooie en moeilijke momenten.
Links met meer informatie:
Wat is mindfulness?
Wat is dat leven in het hier en nu?
Niet oordelen is een basishouding bij de beoefening van mindfulness.

Mindfulness leer je aan.  Mindfulness is niet instant toepasbaar zonder begeleiding.

Relaxatie is een instant ontspanningstechniek

Bij autogene relaxatie worden zowel visuele beelden als lichaamsbewustzijn gebruikt om stress te verminderen. In essentie herhaal je woorden of suggesties in je hoofd om een positieve mindset te creëren.

Bij progressieve spierontspanning als relaxatietechniek concentreer je je op het langzaam spannen en vervolgens ontspannen van elke spiergroep.

Bij visualisatie als relaxatietechniek worden beelden opgewekt om een ​​visuele reis te maken naar een vredige, kalmerende plek of situatie. Vele mensen hebben baat bij geleide oefeningen van psychologen of gebruiken mp3’s op hun gsm om instant zo’n gevoel op te wekken. Meestal wordt zo’n visualisatie als heel aangenaam en enorm rustgevend ervaren.

Relaxatie of mindfulness?

Relaxatie wordt door veel mensen aangenaam en instant rustgevend ervaren.

Mindfulness is bewustzijn. Je kan hier evenzeer bewust zijn van ontspannen zijn, maar ook van gespannen zijn. Je kan je bewust zijn van pijn, je kan je bewust zijn van boosheid, …

Een bodyscan bijvoorbeeld kan zodanig inwerken en rustgevend zijn dat je inslaapt. Het is in essentie niet echt bedoeld als ontspannend, maar het is nog steeds mindfulness. Je kan een rustgevende alertheid ervaren.

Met relaxatie induceer je een ontspannen gevoel.
Met mindfulness breng je je aandacht naar iets. Bij een bodyscan bv naar je lichaam. Je lichaam kan gespannen of ontspannen zijn.

Het een is dus niet “beter” dan het ander.

In slaap vallen tijdens bodyscan?

Deze artikels zijn mogelijks ook interessant voor jou